Какво трябва да знаем за лавините? - blagoevgrad.utre.bg

Какво трябва да знаем за лавините?

21 февруари 2018, 08:31 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР

В 90% от случаите лавините са предизвикани от хората, които се намират в района

Всяка зима, въпреки предупрежденията за внимателно поведение в планината, се случва хора да пострадат от лавина. Преди няколко дни също – в Пирин опитна планинарка се оказа на пътя на лавина и загина. Преди това затрупан със сняг сноубордист беше спасен.

Специалистите от Планинската спасителна служба (ПСС) съобщават, че условията за туризъм в планините са лоши, предаде БНР.

Лавинната опасност съществува и рискът от такива явления ще се запази и през следващите дни от седмицата.

Не бива да се подценяват опасностите. Туристите трябва внимават, когато избират маршрута си.

Рискът никога не може да бъде сведен до нула – предупреди д-р Витан Витанов от Академия Първа помощ. – Не може да се каже точно къде, в коя планина е най-голямата опасност. Всичко зависи от съчетанието на снеговалеж и вятър. За България може да се каже, че по-голяма опасност съществува при източните и североизточните планински склонове.

Интересното е, че в 90% от случаите лавините са предизвикани от хората, които се намират в съответния район. За другите лавини, които не са малко така и не научаваме, защото няма затрупани или пострадали. 

За тръгването на лавина - тип снежна дъска, допринася тежестта на човека, когато пресният валеж не е споен със стария.

Има уреди, които са задължителни при излизане високо в планината, обясни още д-р Витанов. Напоследък стават все по-популярни еърбеците, подобни на тези в автомобилите, които могат да ни изтласкат над снежната маса.

Животът е застрашен най-вече от травми или от липса на въздух. Помощта от спасител може да се окаже чрез т.нар. "лавинен уред", да се открие затрупаният и да се изрови от снега. Оттам насетне помощта е свързана с отстраняване на снега и възстановяване на жизнените функции. Времето на реакция е от съществено значение. 

Разбира се, тръгвайки на разходка или преход в планината, не бива да забравяме мобилния телефон с добре заредена батерия, както и да съобщим на близките ориентировъчния час на пристигане или завръщане.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета