Проф.Емил Попов и ученици откриват изложба в Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Проф.Емил Попов и ученици откриват изложба в Кюстендил

22 февруари 2018, 14:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Кюстендил

    Ще се проведе дискусия от 16 часа

В 18:00 часа изложбата официално ще бъде открита

Изложба скулптура на проф. Емил Попов и негови ученици се открива днес от 18.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”. Организаторите на изложбата инициират дискусия и среща от 16.00 ч. в присъствието на участниците и всички заинтересовани. Стремежът е да се направи връзката между поколенията в изкуството. Поставени в изложба едно до друго, произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, както и да се осмислят и анализират в една дискусия. Ще бъде издаден и дигитален каталог на експозицията, която е част от проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство” на Фондация „Въпреки”. Този проект дава възможност не просто и само да се представи една изложба, а да се открие живата връзка между поколенията.

Участници: Антония Ангелова, Антон Цанев, Анатоли Йончев, Белан Амин, Валя Георгиева, Викенти Комитски, Георги Любенов, Георги Лазаров, Диан Димов, Елена Аначкова, Иван Стоянов, Красимир Митов, Кирил Кузманов, Камен Старчев, Косьо Минчев, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Драгнева, Пенко Платиканов, Станислава Чапкънова, Цветан Пепелярски, Емил Попов.

Проектът се реализира от Фондация „Въпреки” с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура” на Столична община, в партньорство с Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – гр. Кюстендил и със спомоществователството на фондация „Процес – Пространство”, Eurostill и Винарска изба „Русе”.

Емил Попов е роден 1951 г. в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура”. 1979 г. е приет за член на СБХ. През 1992 г. завежда катедра „Скулптура” в Националната художествена академия. От 1972 г. участва в художествения живот на страната и във всички по-важни национални изложби, организирани от Съюза на българските художници. След 1994 г. организира множество самостоятелни изложби в България и чужбина. Произведения на Емил Попов са собственост на Националната галерия, СГХГ и на художествени галерии в страната, на ПУШКИН МУЗЕЙ в Москва, Националните музеи на Варшава и Прага, на музей ДАНТЕ в Равена, музей МОСТ в Норвегия, колекцията на Петер Лудвиг в Аахен (Германия) и на Хуго Вутен в Белгия.

Днес ще се проведе и дискусия от 16:00 часа с участниците и всички заинтересовани, а от 18:00 часа изложбата официално ще бъде открита.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета