"Изкуството в променяща се Европа - време и граници“ обсъждат в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

"Изкуството в променяща се Европа - време и граници“ обсъждат в Благоевград

23 февруари 2018, 20:00 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

  Семинарът продължава и утре

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинара

Официално бе открит семинар за динамиката в съвременното изкуство и културните политики в Благоевград. Стартът бе даден от заместник- кмета  по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова. „За мен е чест да ви приветствам в Благоевград от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име. Тук е моментът да поздравя партньорите ни от Сдружение „Толкова близо, толкова далече“, благодарение на които семинарът е факт. Това не е просто среща, в която някои теоретично да обяснява за изкуството в неговите многообразия, а среща, в която ще се сподели опит и вдъхновение“ каза в приветственото си слово Христина Шопова.

„Франкофоли стана туристическо събитие номер 1 на годината, преборихме се с много добри и качествени събития в цяла България, така че наистина това е не само призвание , но и отговорност да продължаваме да работим в същата посока“, каза в част от приветствието си заместник-кметът.

По време на първия ден от семинара бяха представени презентации с разнообразни теми.

Заместник-председателят  на Сдружение „Толкова близо, толкова далече“ и модератор Снежана Йовева представи  „Културата като бранд. Брандиране и културни продукти в Европа. Съвременното изкуство пред време и граници“. 

Преди старта на презентацията си Снежана Йовева сподели защо Благоевград е първият град, в който представят семинара. „Благодарни сме, че заедно с Благоевград успяхме да развием концепцията и да предложим тема за семинара, с който да представим динамиката в областта на културните политики.  Благоевград е първия град, който избрахме, не само, защото сте активни, гъвкави в областта на културните политики, но и защото има  какво да споделите, затова за мен е удоволствие да бъдем днес заедно.“, отбележи тя.

Мила Старейшинска-Ангелова и Ния Табакова, куратори в международни изложби и изкуствоведи, представиха „Толкова близо, толкова далече - художници номади у дома" .

На днешната среща бе презентирана  още „Изкуството като световен бранд – случаят Кристо“ от Евгения Атанасова, която е  продуцент и журналист в Българската национална телевизия.

В първия ден от семинара д-р Христина Цонева, директор на Регионален исторически музей-Благоевград,  представи „Музеят - център за културни политики“, а Ерина Кръстева от Регионален исторически музей- София  – „Визуалният език в музея“.

Бе дадена възможност за задаване на въпроси, проведе се и дискусия с теми, касаещи гостите на семинара.

Семинарът бе разделен на два панела, като вторият панел включваше „Публични комуникации на културни събития: планиране и провеждане на успешни комуникации“, „Икономика на културата“  и дискусия с участие на представители от общински културни организации, галерии, театри, университетски преподаватели в Благоевград.

Срещата продължава и утре /събота/ в зала „22 септември“ от 10:00 часа и се очаква да  приключи в 12:00 часа.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета