Днес са традиционните кушии край Сапарева баня - blagoevgrad.utre.bg

Днес са традиционните кушии край Сапарева баня

24 февруари 2018, 09:07 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Сапарева баня

    Кушиите ще започнат от 10:30 ч.

  • Снимка:
    Община Сапарева баня

За първа година ще има награда за най-красив кон и най-красив файтон

Днес ще се проведат традиционните конни надбягвания в Сапарева баня. Кушиите ще започнат от 10:30 ч. и отново ще се проведат в района на Летището край курортното градче. Организатори на стария народен обичай, който протича при изключително голям интерес и събира на едно място хиляди посетители, са Община Сапарева баня и НЧ "Просветен лъч - 1905".

Новото, което тази година са предвидили организаторите, е да бъде отличен най-красивият кон в кушиите, както и да бъде присъдена награда за най-красив файтон. Състезанието по дърпане на различни категории тежести се предвижда да отпадне.

За трета поредна година форматът ще бъде разширен, като се очаква да има състезатели от дупнишките села Крайници, Червен брег и Яхиново.

Задължително е участниците в кушиите да имат навършена 18-годишна възраст. Всички желаещи да се запишат могат да го направят в сградата на НЧ "Просветен лъч - 1905", Сапарева баня, както и по кметствата в селата.
За победителите организаторите предвиждат награден фонд и плакети, които ще връчи лично кметът Калин Гелев.

Община Сапарева баня ще осигури и безплатен транспорт за всички, които желаят да гледат традиционните кушии и да станат част от хубавия народен празник. Автобусите ще тръгват в 10:00 ч. от центровете на населените места в общината.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета