Избрани Новини

Расови жребци мерят сила, бързина и грация в Симитлийско

Атракцията на тазгодишните кушии са надбягванията с магарета

Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови жребци от симитлийска община на поляните край селата Крупник и Полена. Сборният пункт е местността Беглико между селата Крупник и Черниче днес от 11:00 часа, съобщават от администрацията.
Отец Величко ще отслужи литургия и водосвет на поляните край селото и ще бъде извършено ритуалното захранване на добитъка. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията са традиционно в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето е разделено в две категории - лека и тежка група коне. Организаторите на празника - община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена, са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните-първенци в състезанието има „вкусна” награда. 
Атракцията на тазгодишните кушии ще бъде надбягванията с магарета.
За поредна година за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото.
След приключване на състезанието за най-бързи коне следва теглене с товар. 
Участват две категории – лека и тежка, в които участниците ще теглят товари на 40 м разстояние за 4 минути. Конете в леката категория ще теглят товар от 500 кг, а в тежката – от 700 кг.
 


Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)