Избрани Новини

Най-бързият кон на кушията в Сапарева баня е Васо

Той е от сапаревобанското село Овчарци

Най-бързият кон на тазгодишните кушии в Сапарева баня се казва Васо и е от сапаревобанското село Овчарци. След изключително оспорвани надбягвания, конят Васо и неговият собственик Евгени Велинов победиха останалите участници и станаха първи в традиционните конни състезания. След едногодишно прекъсване, през 2017 г. наградата отиде при Евтим Димитров от Сапарева баня, на кушиите тази година отново най-бързият кон е от село Овчарци. За последните 7-8 години победителите в надбягванията винаги са оттам.

Вторият най-бърз кон бе Сивчо от Дупница. Заедно с неговия собственик Антон Тодоров надбягаха и оставиха в тройката Георги Бачев от с. Червен брег, с кон на име Талисман.

Победителите в конните надбягвания награди лично кметът на община Сапарева баня Калин Гелев. На състезателите с най-бързите коне Гелев връчи парични награди и плакети. Най-добрият кон бе окичен и с традиционния лавров венец. Организаторите бяха осигурили като награди още атрактивни шапки и бутилки с шампанско.

Районът на Летището край Сапарева баня за трета поредна година събра на едно място хиляди жители и гости на общината. Форматът на конските надбягвания отново бе разширен, като имаше участници и от дупнишките села Червен брег, Крайници и Яхиново.
Нова атракция в празника бе майсторското управление на файтон и избора на "Най-красив кон".

Организатори на стария народен обичай, който с всяка изминала година преминава при все по-голям интерес, са Община Сапарева баня и НЧ "Просветен лъч - 1905". За осигуряването на награден фонд за победителите помогнаха отзивчиви местни фирми. Благодарение на добрата организация и съдействие от страна на полицията от Сапарева баня и Дупница, инциденти по време на кушиите нямаше.

Сред гостите на празника бяха народният представител Радослава Чеканска и двамата зам. областни управители на Кюстендил д-р Матей Попниколов и Райчо Цветин. Чеканска награди и победителите в категорията "Най-красив кон". С този приз се окичи конят Цезар, който представи достойно община Дупница и обра овациите на публиката и журито. Той бе награден с плакет, лавров венец и парична награда. Поощрителна награда за "Най-красив кон" имаше и за породистия жребец с име Тино. Негов собственик е Кирил Младенчев от село Овчарци.

Наградено бе и единственото магаре в кушиите – Гатузо, със собственик Георги Георгиев от село Крайници. Магарето бе една от атракциите в конните надбягвания, защото се състезава само със себе си и, след много колебания, все пак пресече финала.

Призът за "Най-красив файтон" отиде в Сапарева баня. Негов собственик е Елен Георгиев, който получи плакет и парична награда за добре поддържания и нагизден файтон.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)