С тържествена церемония ДНП "Рила" чества рождения си ден - blagoevgrad.utre.bg

С тържествена церемония ДНП "Рила" чества рождения си ден

26 февруари 2018, 08:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ДНП "Рила"

    Събитието е от 11.30 часа

Отбеляза 26-годишнината си от обявяването на защитена територия с много инициативи и богата програма

Национален парк „Рила“ отбеляза 26-годишнината си от обявяването на защитена територия с много инициативи и богата програма. Мероприятията се проведоха от 20 до 26 февруари в Благоевград под надслов Дни на Национален парк „Рила“. Честванията се организираха съвместно с дирекция „Национален парк Рила“, Община Благоевград, Регионален исторически музей-Благоевград, Регионален телевизионен център-Благоевград, Регионално управление на образованието- Благоевград, Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
Днес в зала „22 септември“ - Благоевград от 11.30 часа на тържествена церемония по повод 26 години Национален парк „Рила“ ще бъде представен юбилеен филм „Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“. Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надслов „Национален парк Рила - ретроспекция“. За официалната церемония има и подготвена музикална програма.
Национален парк „Рила“ е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е на 24 февруари 1992 г. Паркът обхваща територия с площ над 81 046 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел запазване на комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им биоразнообразие, природни местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, които имат световно значение за науката и културата. От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица, Искър и Места. Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени над 120 естествени езера, повечето с ледников произход.
На територията на парка се намират четири български резервата – „Парангалица”, „Централен Рилски резерват“, „Ибър“ и „Скакавица“. Национален парк Рила е една от най-големите защитени територии в Европа. Резерват „Парангалица“ е част от световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета