Избрани Новини

Двудневни тържества в Благоевград за Трети март

Шествие, изложби, рецитали и концерти са заложени в програмата

Поредица от събития, посветени на 140 години от Освобождението на България от турско робство, ще се проведат в Благоевград. Тържествата започват днес от 11:00 часа с изложба под надслов „...И от век на век...“, която ще бъде подредена във фоайето на Регионален исторически музей - Благоевград. В изложбата ще бъдат представени оригинални веществени, документални, снимкови и печатни материали, съхранявани във фонда на музея. Акцент в експозицията ще бъдат автентични вещи и документи на опълченци от Пиринския край.  
От 11.30 часа в зала "Изкуство" IV в Регионална библиотека - Благоевград ще се проведе рецитал под надслов "3 ти март - свята дата" по повод Националния празник на България и ще бъде представена мултимедийна презентация, свързана с Освобождението.  Участниците в инициативата ще бъдат два класа от СУИЧЕ „Климент Охридски“.
Програмата продължава в 18:30 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ с тържествен концерт на състави от Народно читалище „Никола Вапцаров-1866“.
В празничния ден - 3 март, честванията започват от 9:30 часа, когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински в двора на църквата „Въведение Богородично“.
По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад „Македония“.  Първият лъч ще тръгне от магазин „Билла“ в 10:15 часа и  ще продължи по улица „Тодор Александров“. То ще бъде предвождано от  Детско-юношески духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.  
От 10:30 часа в градинката пред централния вход на стадион „Христо Ботев“ ще се проведе ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, който ще премине по ул. „Трети март“ и ще стигне до пл. „Македония“.
Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Събитието ще започне в 11:00 часа на площад „Македония“ в центъра на Благоевград. Веднага след издигането на националното знаме  кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се положат венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев,  намиращ се на площад „Македония“.
Програмата, посветена на 140 години от Освобождението на България,  включва и обеден концерт на площад „Македония“. В него ще вземат участие ансамбъл „Пирин“ и гайдарска формация.
По време на честванията по повод 140 години от Освобождението на България  възпитаници от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще припомнят паметни и славни моменти от бележитата 1878 година. Ще рецитират и някои от вечните български стихотворения, писани от едни от най-великите българи.
На 3 март 1878г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава българска държава след 500-годишно османско владичество.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)