Филм "Те отлитат" прожектират в Гоце Делчев - blagoevgrad.utre.bg

Филм "Те отлитат" прожектират в Гоце Делчев

02 март 2018, 10:19 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    "Натура 2000 на колела“

    Прожекците са две

Той е по иницатива на Пътуващото кино "Натура 2000 на колела“

Пътуващото кино „Натура 2000 на колела“ ще гостува в Гоце Делчев в началото на мец март. Инициативата се провежда със съдействието на община Гоце Делчев и НЧ „Просвета“. За учениците ще бъде представен филмът „Те отлитат“ в две прожекции. Първата е днес от 13:30 часа, а втората - от 18.00 часа.

Филмът „Те отлитат“ е събрал историята на няколко вида птици, които днес вече са в списъка на изчезващите видове. Кратки епизоди, обединени в едно цяло, разказват за червеногушите гъски, събиращи се всяка зима по замръзналите земи около Дуранкулак и Тюленово. Разказва и за белоопашатите мишелови, гнездящи край внушителните скали на Белоградчик. Друг епизод пренася зрителя към мистичните Източни Родопи, където днес живее най-голямата колония от белоглави лешояди у нас, но там се среща и най-малкият вид лешояд - египетският. Филмът продължава със съдбата на царския орел, който в миналото е бил многоброен, но днес в ниската Сакар планина и Източна Стара планина са останали само 28 двойки.
„Те отлитат“ завършва край южната част на морето - езерата на Бургас, където спира вниманието на зрителя върху ятата от къдроглави и розови пеликани, които ежедневно прелитат над града и върху многобройните ята на бели щъркели, които се вият като дим от комин от края на август до септември по Черноморското ни крайбрежие.

"Натура 2000 на колела – пътуващо кино" има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места в страната с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.

Прожекциите на филма „Те отлитат“ е част от програмата на пътуващо кино – "Натура 2000 на колела", организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета“, като част от съвместния им проект „ПрироДА“, изпълняван към програма LIFE на ЕС.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета