Внимание - дузпа! - blagoevgrad.utre.bg

Внимание - дузпа!

03 март 2018, 11:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    bg.wikipedia.org

    Измислил я ирландецът Уилям Маккръм

На 3 март 1891 г. дузпата е била въведена официално в правилата на играта

3-ти март е важен ден за световния футбол - тогава е въведена като правило дузпата. Измислил я ирландецът Уилям Маккръм – бизнесмен и вратар на местен отбор. В началото дузпата била наречена "ирландска измишльотина" или "вратарска глупост". Въпреки това по-късно самите британци се убеждават, че в правилото има смисъл и на 3 март 1891 г. дузпата е била въведена официално в правилата на играта.

Дузпа (от френски: Douze pas, буквално дванайсет крачки – заради дистанцията от 12 ярда спрямо голлинията, от които се е изпълнявала дузпата при въвеждането ѝ през 1891 г.) е единадесетметров наказателен удар в играта футбол. Този френски термин е възприет в България през 1894 г., когато футболът е бил въведен от група швейцарски учители. Ударът се изпълнява от специално определена точка в наказателното поле, намираща се на 11 метра от вратата (и затова понякога дузпата е наричана удар от бялата точка в наказателното поле). По време на изпълнението всички играчи с изключение на изпълнителя трябва да се намират извън наказателното поле. Вратарят трябва да е застанал на голлинията по време на изпълнението на дузпата. Ако бъде отсъдена дузпа в самия край на полувремето или срещата, времето трябва да бъде продължено до изпълняването на удара. До момента на удара от изпълняващия състезател никой друг играч не трябва да се приближава на по-малко от 9 метра и 15 сантиметра от точката за изпълнение и да навлиза в наказателното поле. Дузпата се изпълнява след даден от съдията сигнал със свирката.

Любопитни факти:
Точката за изпълнение на дузпа е въведена 12 години по-късно от самата дузпа, поради което в този период съдиите са били принудени да измерват разстоянието до голлинията с крачки.
Пеле отбелязва своя хиляден гол от дузпа.
Ромарио също отбеляза своя хиляден гол от дузпа.
Вратарят на Стяуа Букурещ Хелмут Дукадам спасява четири дузпи (от четири изпълнени) на финала за Купата на европейските шампиони срещу Барселона през 1986 г.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета