Избрани Новини

С невероятен спектакъл Благоевград започна честването на Трети март

Зам.кметът Христина Шопова: "Силата на 3-ти март е да бъдем обединени!"

С празничен концерт-спектакъл на съставите на НЧ „Никола Вапцаров“-1866“ започнаха тържествените чествания по повод Националния празник на България – 3 март в Благоевград. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова приветства всички гости пред голямата сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ от името на кмета д-р Атанас Камбитов. „Намираме се в навечерието на една от най-светлите дати в българската история – 3 март! Символ на Възкресението, на Освобождението, на силата на един народ, който след 500 години робство е извоювал свободата си - кой с перо, кой с музика, кой с бой, но са били обединени. И това е силата на 3 март - да бъдем обединени! Повече от всякога България има нужда да бъде обединена в смисъл на това, което се случва в целия свят“, каза в част от приветственото си слово заместник-кметът Христина Шопова. Тя поздрави и благодари на целия екип, който беше подготвил празничната програма за тази вечер. „Благодаря ви за това, защото, когато сме обединени и заедно правим програмата на родния си град, тогава ще бъдем и по-силни, и по-разпознаваеми, и по-убедителни“, допълни зам.кметът и пожела на всички да обичат България и да мислят за нея всеки ден по една минута.
Сред официалните гости на събитието бяха още областният управител Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общински съвет-Благоевград Радослав Тасков, секретарят на Община Благоевград София Янчева, офицери, духовни лица, заместник-кметовете на Благоевград Иво Николов, Зорница Кралева, инж. Емилия Тунева, директор Дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“ Антония Методиева, представители от културни и образователни институции, депутати, общински съветници, представители на политически партии, жители и гости на Благоевград.
Пред препълнена зала творците от Смесен хор „Ален Мак“, Градски детски хор, КМО „Пирински звуци“, ВА „Езерец“, ДФГ „Джумайчета“, ДТС „Вихрен“, Пирински танцов ансамбъл и Студентски фолклорен ансамбъл към ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благоевград представиха своя богат репертоар, чрез който преразказаха историята и събудиха патриотичното чувство в публиката. Чрез изкуството те припомниха великото дело на нашите освободители.
Концерт-спектакълът завърши с общо изпълнение на „Многая лета“.
На 3 март честванията по повод Националния празник на Република България започват в 9:30 часа в двора на църквата „Въведение Богородично“, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов