Избрани Новини

Кметът на Симитли, в спортен екип, лично посрещна маратонците

Международната щафета "Пробег на мира“ стигна до Симитли

Само в Симитли им се случило това – кметът, в спортен екип, лично да посрещне маратонците от международната щафета „Пробег на мира“, съобщиха от пресцентъра на Общината . Това казаха те - 21 бегачи, преминаващи от всякъде с посланието за мир, което послание е в огъня на факела, който не угасва.

Апостол Апостолов, малки и големи футболисти от школата на „Септември“ Симитли, общинари и не малко граждани посрещнаха международната щафета „Пробег на мира“ на входа на Симитли. Така и започна отбелязването на Националния празник на България в Симитли. За „Добре дошли“ на всички 21 бегачи, преминаващи през Симитли, имаше мартенички и знаменца на България. А кметът подари на координатора на пробега на мира за Европа  Девашишу Тропи и герба на Симитли. По традиция посланието към всеки, който е по пътя на пробега, е да направи поне няколко крачки с факела, като по този начин изпраща своето послание към света за мир и приятелство.

С бягане щафетата стигна на площад „Септември“, по пътя с по няколко крачки бягане се включиха и много граждани. Така свещеният огън пристигна на площада. Там го чакаха депутатът Стефан Апостолов и малкият му син Апостол Апостолов, носещ името на дядо си - кмета.

Участниците от международната щафета „Пробег на мира“ разказаха на събралите се маратонци на площада за своята инициатива, преминала цял свят. И предадоха огъня в ръцете на абсолютно всеки. Девашишу Тропи благодари за изключителното гостоприемство на обществеността в Симитли, като отбеляза: „Посланието на този пробег е съвсем простичко. Всеки от нас може да направи нещо, за да има мир по света.“ Кметът Апостолов, развълнуван от случващото се, благодари на голямото световно семейство, което се бори за мир. "Мирът  е най-хубавото нещо, което се случва на Земята. Заповядайте отново, ние пак ще ви посрещнем с мир.“- подчерта кметът. Децата научиха, че факелът, който участниците в щафетата, много от които не са професионални спортисти, носят е символ на огънят, който има в сърцето си всеки от нас. За отборния дух и доверието между хората, за стремежа към мир и общ просперитет, бяха другите предадени уроци, неписани в нито един учебник. 

Кметът Апостолов получи от маратонците за втори път сертификат за Симитли  като част от международния маршрут на „Пробег за мир“.

Изложба с изключителни рисунки на тема „Мирът започва от мен“ беше открита веднага след пристигането на огъня в Симитли от заместник-кмета на Симитли Евгения Георгиева. Събрани на едно място са над 100 уникални детски произведения на изкуството, сътворени от учениците от трите училища в общината.  С изключителен интерес и желание маратонците разгледаха рисунките, а координаторът Девашишу Тропи дори откри себе си в една от тях. Жури, излъчено от представители на Министерството на образованието, ще избере 5 рисунки от цяла България, които да представят България на закриването на пробега на 8 октомври в Лисабон, Португалия. 

На Стария континент горещият факел, който е символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония, ще стъпи във всяка една от 34-те държави. В световен мащаб пробегът на мира ще премина в над 70 страни. Негово лице е една от легендите на леката атлетика Карл Люис.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов