Избрани Новини

Осветиха 22-метров кръст на историческия връх Кръста

За 140 години от Освобождението бе открита и паметна плоча

Осветиха големия кръст на историческия връх Кръста край Ракитна, който озарява със светлина всяко кътче на община Симитли. Петима отци в съслужие осветиха Божието разпятие. За 140 години от Освобождението бе открита и паметна плоча. „В знак на признателност към руските братя освободители“ е изписано в циментовата основа, която крепи 22-метровия кръст на историческото място. Откри я кметът на общината Апостол Апостолов заедно с дипломат от руското посолство в България. Робърт Шестаков, съветник на посланика на Русия, изкачи върха и стигна до мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: "До тук е България".

Иначе както всяка година – с шествие признателни симитличани тръгнаха в 11.00 часа от кметството в Ракитна към историческото място. Вятърът и топлината вчера бяха изяли преспите сняг към върха. До горе стигна и 2-годишният Стефчо от Крупник, нахлупил топла плетена шапка, трибагрена. Много български знамена, все големи, повя вятъра по пътечката към върха.

Горе, след ритуала по църковния канон, венци и цветя на признателност на паметника на майор Орлински положиха народният представител Стефан Апостолов, общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на местния парламент в Симитли Владимир Христов, много граждани. Деца от гимназията в Симитли в мерена реч припомниха за героизма, битките и победите на предците ни.

След церемонията на върха баба Катя от Ракитна чакаше в селото да нагости всички от историческия поход с вкусни качамак и баници.

Тържествата в Симитли продължиха привечер. В 18.00 часа бяха поднесени венци на паметника „Илинден”, откъдето тръгна тази година празничното шествие, след това бяха поставени венци на паметника „Лъвчето”. С празнична програма симитличани почетоха загиналите за свободата и в салона на читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли, съобщиха от пресцентъра на Общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов