Избрани Новини

Благоевградчани се поклониха пред Тодор Александров

Днес отбелязахме 137 години от рождението на българския революционер

С поднасяне на цветя в Благоевград днес отбелязахме 137 години от рождението на българския революционер Тодор Александров. Церемонията се състоя пред неговия бюст-паметник при сградата на Съдебна палата. За делото на Тодор Александров говориха Цонка Кръстева, председател на Женското културно-просветно дружество на ВМРО-Благоевград, зам.областният управител Иван Стоянов, депутатът от ВМРО Атанас Стоянов. Цветя на признателност бяха поднесени от представители на местната власт, от родолюбиви граждани, които не са забравили тези, които извоюваха свободата на България.

Женското културно-просветно дружество на ВМРО-Благоевград ще направи предложение улиците, носещи имената на българи, дали живота си за свободата ни, да бъдат снабдени с табели, разказващи за тяхното дело.

По време на церемонията бяха припомнени част от делото и живота на българския национален герой.

Тодор Александров е роден на 4 март в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Учи в Радовиш и в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва през 1898 година с отличен успех. В Скопие на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов. По-късно учителства в гр. Виница. Преподава и в българската прогимназия в Кратово. По време на Балканската война Тодор Александров е начело на чета №52 на Македоно-одринското опълчение, която достига до 117 души, с нея навлиза в Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Убит е на 31 август 1924 година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов