Избрани Новини

Писателка дарява книги на читалищни библиотеки

С приходите от "Кралицата на краставиците" ще се изографисат икони в Мелник

През октомври миналата година от печат излезе дебютната книга със заглавие "Кралицата на краставиците" на Йорданка Маринова. Основна фигура в сюжета е българката – силна и волева, на която е отредена мисията да одухотворява и променя грубия свят – свят на войни и нещастия. Авторката проследява живота на пет поколения българки. Тяхната история започва още от Освобождението на България през 1878 г.

Освен с поуките, които носи, книгата е натоварена от нейната авторка и с още една мисия – приходите от продажбите ѝ ще отидат за изографисване на изгорелите икони в мелнишкия храм „Свети Никола“. Храмът горя в началото на юли 2014-та година, като причина беше късо съединение в електрическата инсталация. Църквата вече е възстановена.

По-късно същата година излезе и календарът на издателство ИвиПет за 2018г. с прекрасните колажи на арх. Белин Моллов, сътворени специално за дебютната книга на Йорданка Маринова "Кралицата на краставиците" и овкусени с екслузивни текстове за всеки месец от авторката. Процент от печалбата отново отива за изографисване на иконите в храма "Св.Николай" в Мелник.

А тези дни авторката на книгата Йорданка Маринова излезе с нова инициатива, този път в полза на читалищните библиотеки. Тя бе предизвикана от искането на група писатели за отчисления от библиотеките при наемане на тяхна книга . Вижте:

Отворено писмо до библиотеките, читалищата и читателите в България.
"Дела трябват, а не думи" Васил Левски.
Аз ще започна с едно лично дарение на книгата ми  "Кралицата на краставиците", издадена от издателство ИвиПет 2017г. Получих пълния си хонорар за издадените досега бройки и ще направя лично дарени като редови читател - ще закупя 30 бр. от книгата на пазарна цена и ще ги даря на библиотеки и читалища.
Моля всеки, който иска да я прочете в пълния ѝ вариант, но няма възможност да си я закупи, да ми напише лично или да извести най-близката си библиотека или читалище за следната моя инициатива:
Напишете ми имейл до десет изречения на адрес vitosha.blog@gmail.com. Опишете какво е за вас вашата библиотека или читалището ви? Как ви е помогнало съществуването му? Какво мечтаете за развитието му? Моля, приложете и снимки, ако имате възможност.
Имейлите могат да напишат читатели, библиотекари или всеки, който има отношение към тези средища на българската култура. Моля, посочете на линията subject в имейла си коя библиотека или читалище представяте в писмото си, за да мога да се ориентирам по-лесно, когато бройката на имейлите нарастне.
Имейлите с цялото им съдържание могат да бъдат използвани по-късно в уебсайтове, книги, брошури и по всеки друг начин по преценка на получателя.
Най-сърцатите писма ще бъдат възнаградени с един брой от книгата ми "Кралицата на краставиците", вкл. пощенските разходи. Библиотеката и читалището, което набере 50 читатели за книгата, ще може да ми пише допълнително и да уговорим лично отворена вечер за четене и обсъждане по желана от аудиторията тема /възможно е разговора да се осъществи и по интернет/. Можете да видите книгата тук:
http://www.smartreading.bg/produ…/kralicata-na-krastavicite/
Издателство ИвиПет рискува с мен и издаде "Кралицата на краставиците". Посветих я на жените на България. Продава се много добре, читателите я харесват и я търсят постоянно. Имам я в непълен вариант и в блог, който поддържам, за да дам възможност и на българите зад граница да я прочетат по леснодостъпен начин.
За тези, които могат - се надявам да си я закупят за личните си библиотеки. Приходите от книжното тяло съм нарекла за възстановяване на иконите в храма Св.Николай в Мелник.
Всеки писател или човек, издал книга, е поканен да се присъедини към инициативата ми.
Една птичка пролет не прави, но я предизвестява.
Не се гаси туй, що не гасне, както ни завеща Вазов.
Вярвам в това.
С обич: Йорданка Маринова"














Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)