Избрани Новини

Търсят се нови антибиотици

Американски учени изследват исландската пустош

На пръв поглед районът е див и негостоприемен. Съчетание от сурови ветрове, които брулят вулканичните скали и разнасят парата от гейзерите. Места като тези, обаче, крият форми на живот, които могат да спасят човешки живот. Американски учени изследват исландската пустош в търсене на организми, които могат да положат началото на ново поколение антибиотици.

Браян Мърфи, професор по лечебна химия: Издирването е като на игла в купа сено, но ние трябва да го направим. Нямаме избор. Откриването на нови лекарства спада драматично и ние трябва да ги потърсим в отдалечени райони като този, където откритията са се случили отдавна.
Антибиотиците се разработват въз основа на естествени източници, които се съдържат например в растения, гъби или полезни бактерии. През последните три десетилетия микробите в човешкия организъм постепенно са привикнали с обичайните антибиотици и са развили резистентност към тях.
Всяка година 700 хиляди души по света умират поради този факт. Тревожните очаквания са тази смъртност да достигне 10 милиона души годишно към 2050-та. Това налага спешната нужда от откриване на нови молекули, на нови миниатюрни войници в природата, към които човешкият организъм да не е привикнал. Исландските учени познават добре скритите възможности на суровата северна среда.
Сеселия Омарсдотир, професор по химия: Тук пространството наистина е доста по-различно. Ние сме земята на „леда и огъня". Въпросът е как организмите се борят в тази среда? И защо произвеждат определени съединения?
Отговорите се крият както на сушата, така и под водата. Дори и в дълбините на пукнатината между двете тектонични плочи - на американския и европейския континент. В подобна среда организмите са развили уникални способности за оцеляване. Такива, каквито са почти непознати за хората. Такива, които могат да помогнат на човечеството да се справи с редица болести, които също не признават граници.
/Източник - "Зелена светлина", БНТ/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов