Продължава борбата с корояда - blagoevgrad.utre.bg

Продължава борбата с корояда

09 март 2018, 08:31 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ЮЗДП, архив

2722 хектара е общата площ на увредените от корояди и пожари гори

Представители на Югозападното държавно предприятие участват в семинар на тема “Устойчиво управление на горите в Осогово – обмен на опит и добри практики в борбата с корояда”, който се провежда втори ден в Кюстендил. Основен лектор е Бернард Перни от Института за опазване на гората към Центъра за изследване на гората, Австрия. Целта е обмяна на европейски опит и добри практики за устойчиво стопанисване на увредени от корояд гори, начини за наблюдение и методи за борба с вредителя. Семинарът се провежда в рамките на международен германо-българо-македонски проект. Една от целите на проекта е подпомагане устойчивото управление на горите в Осоговска планина, попадаща в три териториални поделения на ЮЗДП.

Активните действия за овладяване на проблема с корояда, който причинява съхнене в иглолистните насаждения, са основен приоритет в работата на ЮЗДП. През последната година бяха предприети редица мерки за доближаване до европейския опит за по-бързо усвояване на нападнатите дървета и предотвратяване заразяването на нови гори. Санитарните сечи са най-ефективни тогава, когато се отсичат заразени, но все още жизнени дървета, в които бръмбарите живеят и се размножават.

2722 хектара е общата площ на увредените от корояди, пожари и др. природни фактори иглолистни гори на територията на ЮЗДП към началото на месец март. Над половината от тях попадат в областите Кюстендил и Перник. Споделянето на международен опит в рамките на семинара ще даде нови насоки в дейностите за постигане на устойчивост в горските екосистеми.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета