Избрани Новини

Икономов: Местната общност има право на решаваща позиция за бъдещето на своя регион

Състоя се консултантска мисия на Международния съюз за защита на природата IUCN в НП Пирин

Кметът на община Банско беше домакин на работна среща в рамките на консултантска мисия на представител на Международния съюз за защита на природата IUCN в Национален парк Пирин. На срещата присъстваха вицепремиерът по икономическите и демографските въпроси г-н Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, кмета на община Разлог – Красимир Герчев, заместник-кмета на община Сандански - Вангел Анталавичев, представители на общините Симитли и Гоце Делчев. Задачата на консултанта, г-н Херве Летие, е да изготви доклад за съответствието на проекта за План за управление на Национален парк Пирин с ангажиментите, поети от държавата по време на 40-та сесия на Комитета за световно наследство през 2016 г.
По време на дискусията кметът Икономов се обърна към международния експерт с думите: „Приемаме вашата мисия в качеството си на независим и обективен експерт, който очакваме да даде своето обективно мнение както за действащия план за управление, както и на Проекта на новия План за управление. Използвам възможността да призова г-н Летие да вземете под внимание, че каквото и да е човешко действие на територията на парка, ще възпроизведе някакво въздействие. Базова истина е, че туризма е най-щадящата природата икономическа дейност. Оперирането на ски зоната е довело до много позитиви – минимизиране на безработицата, дори се наемат близо 5-6 хиляди работещи в сферата на туризма по време на активния зимен сезон, местната икономика и показателите за качество на живот се повишиха. Дълбоко вярвам, че местната общност следва да има право на своята позиция за посоката на развитие на региона, съобразно българското и европейското законодателство. В заключение бих добавил един красноречив факт: след като бе монтирана камера за видеонаблюдение на преминаващите автомобили в посока на планината, бе отчетено, че само за 15 дни в Пирин са навлезли близо 27 000 автомобила. Никакви екологични препоръки не могат да ме убедят, че изграждането на щадящите лифтови транспортни средства биха въздействали по-силно върху околната среда от въглеродните емисии, които изхвърля в природата всеки един от тези автомобили.”
„Беше дискутирано забавянето на Плана за управление и беше заявено нашето желание да има ясно развитие на НП „Пирин” през следващите години”, обясни министър Димов след срещата. Представителите на местната власт заявиха, че е необходимо постигане на баланс между развитието на местната икономика и опазването на природата. Те бяха категорични, че опазването на природното богатство на НП „Пирин” е от най-голям интерес за местното население.
„Не съм тук, за да взимам решение, не мога да позволя или да забраня каквото и да било. По-скоро мога да ви дам съвет, който евентуално да помогне на правителството. Тази мисия е съвещателна, IUCN може да съветва да се постъпи по определен начин и да предприемат определени действия“, уточни експертът Херве Летие.
„Г-н Летие препоръча да се подготви дългосрочна визия на ски зоната”, каза Икономов по време на брифинг след срещата. „Но това е невъзможно в момента, защото сегашният План за управление е изключително рестриктивен и блокиращ. Искаме по-гъвкав, действащ и практичен план. Чак тогава можем да имаме дългосрочна визия“, допълни той. Той благодари на МОСВ, че отговорно подхожда към проблема. „Убеден съм, че обединяването на усилията на местната общност и изпълнителната власт ще доведе до правилни решения. В този ред на мисли благодаря на вицепремиера г-н Симеонов за присъствието му на срещата”.
„Моето присъствие тук е за да подчертая важността на развитието на тази икономическа зона, тъй като тук туризма е основен поминък, и да заявя пред г-н Летие необходимостта от решаването на този проблем”, каза вицепремиерът Валери Симеонов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)