Избрани Новини

Обвиняем отива на съд за 76 кг марихуана

Стойността на канабиса е в размер на 455 580 лв.

Окръжна прокуратура - Благоевград  приключи разследването срещу обв. Х.Т. от Петрич и внесе в съда обвинителен акт за извършено от него престъпление по чл. 354а, ал. 2, изр. 2 вр. с ал. 1, пр. 4 от НК.

На 3.10.2017 г в група „Криминална полиция“ при РУ - Петрич е получен оперативен сигнал, че в къща, находяща се в с.Тополница, общ. Петрич и обитавана от обвиняемия Т., с прякор „Факети“, се съхранява наркотично вещество – канабис.

Била сформирана оперативна група от служители в сектор  „КП“ при РУ Петрич. При пристигане на място, в къщата била майката на обвиняемия, която обяснила, че синът й  не е у дома. По време на разговора, проведен в двора, и тримата полицейски служители усетили силна специфична миризма на канабис. Обвиняемият се прибрал  малко по-късно.

След пристигане на дежурната оперативно-следствена група е извършено претърсване в къщата при условията на незабавност. В таванско помещение, върху опънати сезалови въжета и на пода  е намерена и иззета  над 107 кг зелено-кафява тревиста маса, представляваща стебла с клони, листа и плодни съцветия, реагираща при полеви наркотест на канабис /марихуана/. След отделяне на стеблата и клоните, иззетото вещество  било с бруто тегло 76.380 кг. 

За извършеното действие по разследването е изготвен протокол за претърсване и изземване. В него Т. е посочил, че канабисът, който е намерен е негов и го е оставил да съхне.

От назначената физикохимична експертиза е видно, че изследваният  растителен  материал по морфологични белези и химичен състав представлява  коноп /марихуана/ със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 17,6 %.

Конопът /марихуаната/ е наркотично растение и подлежи на контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Единната конвенция по упойващите вещества на ООН от 1961 г.

Стойността на предмета на престъплението е в размер на 455 580 лв.

Предстои насрочване на делото за разглеждане в съда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов