Избрани Новини

В Дупница откриват изложба на Олга Брадистилова

Представени са картини от художествения фонд на ИМ "Панагюрище"

Община Дупница кани днес от 12:00 часа в изложбена зала "Околийска къща", на откриването на изложба на Олга Брадистилова с картини от художествения фонд на Исторически музей "Панагюрище".

Олга Брадистилова е родена на 3 октомври 1908 г. в семейството на видни възрожденци и интелектуалци. Майка й е едно от двете деца, оцелели по чудо от голямата панагюрска фамилия на Стоян Джуджев, избита от турците при потушаване на Априлското възстание на 30 април 1876 г. Баща й, Стойо Брадистилов, е един от прославените в Балканските войни български генерали, завършил академията на генералния щаб в Торино (Италия) през 1891 г.
Олга Брадистилова завършва Държавната художествена академия в специалния курс по живопис на проф. Ст. Иванов, ректор на Академията през 1929 г., след което специализира живопис 2 години в Рим при професорите Карло Сивиеро и Амадео Боки. Тя става един от майсторите на портретната живопис, натюрморта и голото женско тяло.
Участва в редица общи международни изложби в Рим и Милано, за което е отличена със златни и сребърни медали. Най-голямото признание именитата художничка е избирането й (1972 г.) за академик в Римската Международна академия "Тибортина", което звание е присъждано на световно известни художници, между които Хуан Миро и Салвадор Дали.
Прецедент в експонирането на част от тази изключителна колекция от творби на Олга Брадистилова, притежание на Исторически музей "Панагюрище", е предоставянето й на Национална художествена галерия - София преди години.
Общинска художествена галерия град Дупница също има честта да представи образци от творчеството на художничката.
Всеки съпричастен е добре дошъл на това събитие, осъществено благодарение на колаборацията между доц. д-р Атанас Шопов - директор на Исторически музей "Панагюрище", галериста на Общинска художествена галерия в Дупница Катя Йоцова и кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев.

Експозицията може да бъде видяна от 10.03.2018 г. до 10.04.2018 г. в изложбена зала "Околийска къща".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов