Избрани Новини

Ученици разчитат на частни уроци за влизане в университет

Цената за урок в рамките на един учебен час е от 10 до 30 лева

Много ученици от Дупница разчитат на частни уроци, за да успеят да влязат във висши учебни заведения, информира БНТ. Цената за урок в рамките на един учебен час започва от 10 лева и стига до 20 или 30 в зависимост от учебния предмет.

Виргиния е в 11-и клас и вече посещава уроци по математика: "Приятно е, общуваш свободно с госпожата, дава ти всичко подробно. Отделя ти цялото си внимание".
По думите й в клас не може да се получи тази подготовка. "Пречат някои деца. Шуми се и ти е много трудно да разбереш нещата, поне за мене".
Част от приятелите на Мартин, който е десетокласник, също ходят на частни уроци: "Учителите не преподават толкова много в дълбочина и затова е нужно да се ходи на частни уроци, за да имаш по-голям шанс да влезеш в университета."
Има средни училища, които организират вътрешни курсове за подготовка на кандидат-студенти. Според Мартин обаче те също не дават голям шанс за успех: " Не толкова голям, колкото при един частен учител, защото в училище учителят се занимава с няколко човека, а ти си сам при частния учител".
Цените на уроците започват от 10 лева за час по български език и математика. За английски език и за някои други учебни предмети са по-високи.
Стефан Тобулски: Имам приятели, на тях им таксуват по 20 лева на час. Биология най-вече или география.
Мартин Спасов: Биология, например, тя е по-скъпа, химия - 20-30 лева на час.
За да се подготвят добре за кандидатстудентската кампания, доста ученици тръгват на частни уроци още в 10-и или 11-и клас.
Мартин Спасов: Отиват на уроци, търсят възможности, техните търсят откъде да вземат пари.
По думите на Мартин често за допълнителни уроци настояват родителите, тъй като искат децата им да влязат в по-добри университети и да получат по-качествено образование.
Най-често учениците избират да посещават частни уроци по български език и литература, защото това е задължителен предмет в матурите, заяви Деница Каталиева, старши консултант в образователна организация.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов