Избрани Новини

Нови глоби за нарушения в мини "Бобов дол"

Актове са издадени и на ръководството на рудник "Фундаментал" в Бобов дол

Нови 3 акта за неизплатени възнаграждения на бивши миньори и работници съставила Инспекцията по труда в Кюстендил през 2017 г. на мини "Бобов дол", казаха експерти, пише kmeta.bg. Актове са издадени и на ръководството на рудник "Фундаментал" в Бобов дол, който е самостоятелон звено за въгледобив, за същото нарушение. Актовете  за некоректност спрямо бивши работници на мината от страна на работодателя вече са над 30. Новоиздадените са за по 1500 лева всеки. Така общо санкцията за въгледобивното дружество са за около 80 хил. лева за м.г. и от началото на 2018-а.

Бивши миньори, съкратени, напуснали или пенсионирани преди 2017 г.,  не са получили различни като суми дължими им от мините възнаграждения. Те подали жалби до инспекцията по труда, откъдето последвали проверки, издадени са предписания, които не са изпълнени. Затова са и наложените актове. Драстичен е случаят с миньор от дупнишкото с.Дяково, който имал да получава около 7 300 лева при пенсионирането, но му платили по-късно само 1 000 лева. Мъжът заболял тежко, имал онкологичен проблем, през номеври м.г. починал на 60 г., без да палучи дължимата от мините сума. Близките му казаха, че ще внесат иск в съда.

Инспекцията по труда продължава проверките си в мините. Почти всеки съставен акт се обжалва от дружетвото по съдебен ред.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов