Избрани Новини

Припомниха храбростта на българската армия в Одринския щурм

В Благоевград отбелязаха превземането на Одринската крепост

В Благоевград Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), водени от своя председател полковник о.з. Иван Петров, ВМРО-БНД  и Военен клуб – Благоевград отбелязаха 13 март – датата, на която българската войска през 1913 година превзема Одринската крепост по време на Първата балканска война.
На гроба на подпоручик Александър Иванов в парк „Ловен дом“ заместник областният управител Иван Стоянов произнесе слово по повод днешния ден.
Това е празник на Българската армия, на българското военно дело и признание за хилядите войници, десетките офицери и генерали, които показват на света силата и мощта на младата българска държава. Неслучайно командващият османския гарнизон Шукри паша, когато се предава на командващия генерал-лейтенант Никола Иванов, казва: „Никой не може да устои на безпределната храброст на вашите войници“. В тази война българският военен гений за първи път използва самолета като бойно средство, както и огневия артилерийски вал, в резултат на което Одрин пада. Михо Георгиев, войник от 29-и пехотен ямболски полк, издига българско знаме върху Султан Селим джамия, с което боевете стихват.
Датата 13 март 1913 година е трагична за считаната за непревземаема Одринска крепост. Тя е известна като един от най-здравите фортове в Югоизточна Европа с гарнизон, наброяващ 60 хиляди войници и офицери, 524 оръдия и 60 картечници. Нейните укрепления ограждали внушителна площ в размер на 250 кв. км. Строена от европейски специалисти, според военните експерти, можела да падне само след продължителна обсада в течение на няколко месеца и то единствено от най-елитната и модерна армия по това време в Европа – пруската.
Тогавашните специалисти залагали главите си, че крепостта е непревземаема с щурм. Но тъкмо по този начин – с щурм – решават да я превземат българските войски.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)