Избрани Новини

Търсят се пари за ремонт на заслона "Кончето"

Асоциацията на планинските водачи търси подкрепа от държавата

Асоциацията на планинските водачи в България има готовност да подмени остарелия планински заслон "Кончето" след проведена дарителска кампания и събрани около 17 хиляди лева, но пред инициативата застават редица административни пречки, информира БНР. Заслонът се намира в Националния парк Пирин, който е изключителна държавна собственост, но се стопанисва от туристическото дружество в Разлог и се води на територията на община Кресна. Заслонът не е бил вписан в кадастъра и не е било извършено геодезично заснемане. 

Местността е карстова седловина, свързваща  върховете „Кутело“ и „Бански Суходол“ на 2800 метра надморска височина. Трасето е с дължина едва 400 метра, но тесният ръб и огромните пропасти от двете страни я превръщат в опасно и трудно изпитание. На единствения по-широк участък на височина от 2750 метра през 1955 година е изграден заслонът „Кончето“, който оттогава насам не е бил ремонтиран основно нито веднъж. Съществуващата постройка е частично ремонтирана през 2009 година, но вече не отговаря на стандартите за безопасност и на съвременните изисквания за оцеляване в планински условия.

Самият заслон представлява напълно амортизиран дървен сандък, прояден от термити, но се намира на възлово място и благодарение на него са се спасили десетки хора, може би стотици, обясни Орлин Чачановски, който е председател на асоциацията. В момента организацията събира документация и има изготвени проекти за подмяна на отделните части на заслона. "Подмяната на този заслон с нещо по-здраво и съвременно е наложителна", категоричен е Чачановски.

Събраните пари няма да стигнат дори за транспорт заради труднодостъпния терен. Модерното и възможно решение е летателна техника, коментира още той:

"Въпросът е, че самият транспорт, ако трябва да бъде платен по действащите тарифи, ще струва много повече от самия заслон."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов