Търсят се пари за ремонт на заслона "Кончето" - blagoevgrad.utre.bg

Търсят се пари за ремонт на заслона "Кончето"

14 март 2018, 16:29 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ДНП "Пирин"

    Изграден е през 1955 година

Асоциацията на планинските водачи търси подкрепа от държавата

Асоциацията на планинските водачи в България има готовност да подмени остарелия планински заслон "Кончето" след проведена дарителска кампания и събрани около 17 хиляди лева, но пред инициативата застават редица административни пречки, информира БНР. Заслонът се намира в Националния парк Пирин, който е изключителна държавна собственост, но се стопанисва от туристическото дружество в Разлог и се води на територията на община Кресна. Заслонът не е бил вписан в кадастъра и не е било извършено геодезично заснемане. 

Местността е карстова седловина, свързваща  върховете „Кутело“ и „Бански Суходол“ на 2800 метра надморска височина. Трасето е с дължина едва 400 метра, но тесният ръб и огромните пропасти от двете страни я превръщат в опасно и трудно изпитание. На единствения по-широк участък на височина от 2750 метра през 1955 година е изграден заслонът „Кончето“, който оттогава насам не е бил ремонтиран основно нито веднъж. Съществуващата постройка е частично ремонтирана през 2009 година, но вече не отговаря на стандартите за безопасност и на съвременните изисквания за оцеляване в планински условия.

Самият заслон представлява напълно амортизиран дървен сандък, прояден от термити, но се намира на възлово място и благодарение на него са се спасили десетки хора, може би стотици, обясни Орлин Чачановски, който е председател на асоциацията. В момента организацията събира документация и има изготвени проекти за подмяна на отделните части на заслона. "Подмяната на този заслон с нещо по-здраво и съвременно е наложителна", категоричен е Чачановски.

Събраните пари няма да стигнат дори за транспорт заради труднодостъпния терен. Модерното и възможно решение е летателна техника, коментира още той:

"Въпросът е, че самият транспорт, ако трябва да бъде платен по действащите тарифи, ще струва много повече от самия заслон."Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета