Ново детско заглавие в афиша на благоевградския театър - blagoevgrad.utre.bg

Ново детско заглавие в афиша на благоевградския театър

15 март 2018, 21:00 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

  Ще се играе отново на 17 март

 • Снимка:
  ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

 • Снимка:
  ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

Представи "Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг

Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград  представи новото детско представление „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг. Гости на премиерата бяха учениците от Осмо СУ "Арсени Костенцев"-Благоевград, а следващата дата е 17 март, от 11:00 часа, част от програмата „Съботен театър”.
„Как е написано първото писмо? Защо камилата има гърбица? От какво е сбръчкана кожата на  носорога? Тези въпроси ни пренасят във времето, когато светът е бил още нов и неготов, но джинове, хора и животни говорили на общ език.„
Режисьор на „Приказки от стари времена” от Ръдиард Киплинг е Съби Събев. Той е един от утвърдените български режисьори на спектакли, насочени към детската и тийнейджърската аудитория. През годините е работил е като режисьор в Младежкия театър „Николай Бинев” - София, в Столичния куклен театър - София, в Драматичния театър - Хасково, в Общинския театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък, а също така на сцените в Димитровград, Русе, Разград, Търговище и в куклените театри в Пловдив, Пазарджик, Бургас, Сливен, Силистра и др. Поставял е в театър „Скала” - Ларнака, Кипьр, в театър „Арлекин” - Лодз, Полша, в „Дечие позорище” - Суботица, Сърбия. Съби Събев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Юлия Огнянова и проф. Боньо Лунгов през 1985. Негови представления са показвани в Мексико, Китай, Алжир, Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Хърватска, Сърбия и др.
Сценографията и костюмите са дело на Томиана Томова - Начева. Тя е родена в Пловдив. През 1982 година завършва специализираното училище за сценични кадри в Пловдив, след което през 1988 г. - Висшия институт за изобразително изкуство ”Николай Павлович” в София - специалност “Сценография”.
Приказките на Киплинг разказват актьорите Жанет Керанова, Божана Косева, Кънчо Кънев, Георги Манев, Иван Кордов.
Авторът, Ръдиард Киплинг е име, известно дори и на децата. Той е един от бележитите британски писатели. Издавайки първата си книга със стихове още на 16 години, на 42-годишна възраст Киплинг вече е и най-младият Нобелов лауреат за литература. Той е автор на класически и вечни истории, сред които и "Книга за джунглата". Става така, че моралните уроци, на които ни учи дивото момче Маугли, привличат читатели от всички възрасти. С "Книга за джунглата", както и с другите си романи, разкази, басни, стихотворения и истории в рими, Киплинг илюстрира големите истини от живота.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета