Свирепата комедия "Умирай лесно!?” - тази вечер в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Свирепата комедия "Умирай лесно!?” - тази вечер в Благоевград

16 март 2018, 13:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

    Започва в 19 часа

Отново гледаме Игор Дамянов и Иван Тодоров

Днес от 19:00ч. на камерна сцена в благоевградския театър отново са Игор и Иван. Ще видим любимите лица на Благоевград в образите на Цинцо и Маринко.
След като гледат представлението на Тодор Колев и Вальо Танев в Театър 199, Игор Дамянов и Иван Тодоров дълго време търсят текста на Мате Матишич. В началото на 2015 година, по тяхно предложение, ръководството на театъра залага в репертоара си заглавието. Така стартират и репетициите, а успехът се отчетен още в премиерните  дни. За една година представлението е гледано от повече от 2 000 зрителя. Веднага след премиерата то бе селектирано за международните фестивали „Тара-ра-бумбия” - Благоевград 2015, Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра” - Сливен и Фестивала на изкуствата „Арт Поток Царево - Хасиенда Лозенец“. След фестивалните участия, по официална покана към екипа на „Умирай лесно!?”, представлението пътува до Виница, Македония.
Хърватският текст представя съдбата на емигранта. Темата е изключително популярна – „типично балканския манталитет - да изиграеш системата и то западната система”.
„Изключително талантлива балканска пиеса. Ние се опитахме тя да зазвучи актуална за всички балканци, за всички земи, социални и етнически групи от Балканския полуостров, защото скоро няма да се освободим от себе си, от манталитета си, от тази си тежест, наречена Балкански манталитет”, твърди Огнян Спиров, режисьорът на „Умирай лесно!?”
Човек го заболява сърцето и си мисли: "Господи, каква трагедия!".
Игор Дамянов влиза и излиза от един ковчег, капризничи, че "сетният дом" не е тапициран и дори му е малко тесничък. Иван Тодоров е негов съквартирант, с когото слушат призива на правителството след войната емигрантите да се завърнат по домовете си...
Какво може да хрумне на тези гастарбайтери, запътили се към родината, но, уви, без документи?!
Жесток спектакъл.
И истински.
Свирепа комедия за най-абсурдните и най-човешките реакции.
Представлението не се препоръчва за лица под 16 години!
Участват Игор Дамянов и Иван Тодоров, постановка - Огнян Спиров, сценографияь и костюми Огнян Спиров и Биляна Дилкова /помощник-режисьор/, музикална картина - Лъчезар Кацарски JR и Игор Дамянов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета