Избрани Новини

Оранжев код за цялата страната

НИМХ предупреждава за силни валежи и вятър, градушки и поледици

За 18 март 2018 г. НИМХ-БАН издава предупреждение от втора степен – оранжев код, за цялата страната. Очакват се значителни валежи, силен вятър, рязко понижение на температурите и гръмотевици. Възможни са градушки. В североизточните райони с нахлуването на студения въздух дъждът ще премине в сняг, там се очакват и поледици.

През следващото денонощие от запад на изток ще има валежи от дъжд, временно интензивни. В повечето райони количествата ще са между 15 и 20 л/кв. м, в Рило-Родопската област, Предбалкана и Източна България между 25-35 л/кв .м. Следобяд с рязкото понижение на температурите в североизточните райони дъждът ще премине в сняг.

Хидрологична прогноза:

Западнобеломорски басейн: От ранните часове на 18.03 в резултат на валежи ще има повишения на речните нива в басейна. На 19.03 речните нива в горните течения на основните реки временно ще се понижават, като в средните и долните течения все още ще има повишения на водните нива вследствие на оттичане. От следобедните часове на 19.03 и на 20.03 сутринта в резултат на валежи от дъжд и сняг се очакват нови повишения на водните нива на реките в басейна, по-значителни ще бъдат в долното течение на р. Места и във водосбора на р. Струма.

Вероятност за поройни наводнения има:
- В сутрешните часове на 18.03.2018 г – в целия водосбор на р. Доспат, в горните части от водосбора на р. Места (притоците ѝ р. Черна Места, р. Бела Места, р. Грамадна, р. Честна, Белишка, р. Изток) и долните части от водосбора на р. Места (притоците ѝ р. Канина и р. Бистрица), в горните части от водосбора на р. Струма (притока ѝ р. Брезнишка приток на р. Конска река) и във водосборите на р. Рилска, р. Благоевградска Бистрица, р. Влахинска, р. Цапаревска, р. Лебница и р. Струмешница (притоци в средното и долното течение на р. Струма).
- В следобедните и вечерни часове на 19.03.2018 г. – в долното течение на р. Места в притоците ѝ р. Брезнишка и р. Неврокопска и в притоците на р. Струма (р. Джерман, р. Рилска, р. Лисийска, р. Благоевградска Бистрица, р. Логодашка, р. Мелнишка и р. Пиринска Бистрица).



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)