Избрани Новини

Обезопасиха рисково за птиците трасе в Кресненското дефиле

Бяха поставени специални съоръжения – метални гребени, бодливки и изолатори

ЧЕЗ Разпределение България обезопаси рисково за птиците трасе в района на Кресненското дефиле. С цел минимизиране на риска за живота на белоглавите лешояди, бяха поставени специални съоръжения – метални гребени, бодливки и изолатори, които недопускат птиците да кацат по стълбовете и ги предпазват от контакт с проводниците. Дейностите бяха извършени в сътрудничество с Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ)  и приключиха в средата на март.

Кресненското дефиле е изключително важен район за живота на белоглавите лешояди, тъй като от 2010 г. насам по проект на ФДФФ и Зелени Балакни в района са освободени около 50 лешояда с цел създаване на местна колония. Местните птици вече привличат и други от Сърбия, Македония, Хърватска и Гърция. Електропроводите в района  от една страна се явяват подходяща спирка за почивка на птиците, обитаващи района, а от друга - попадат в миграционния път на птиците от съседните страни.

„Белоглавият лешояд е със статут на „застрашен вид“ и е вписан в Червената книга на Република България. Именно поради тази причина се чувстваме отговорни да опазваме неговия живот и местообитание“, каза Мария Георгиева, ръководител сектор „Екология“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Монтираните от ЧЕЗ Разпределение съоръжения са предоставени безвъзмездно от ФДФФ в партньорство със Зелени Балкани, в рамките на проект „Нов живот за лешоядите” LIFE14NAT/BG/649, а разпределителното дружество обезпечи подготовката на мрежата за работа, човешкия и технически ресурс за извършване на дейностите.

Тези мерки са част от активната политика на ЧЕЗ Разпределение България за опазване на биологичното разнообразие на лицензионната територия на дружеството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов