Избрани Новини

Благоевград е сред първите общини, заявили участие в инициативата WiFi4EU

Тя бе официално представена вчера в Европейския парламент

Община Благоевград е сред първите общини, заявили участие в европейската инициатива WiFi4EU. Тя бе официално представена вчера в Европейския парламент от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Гост на събитието бе и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той ясно и категорично заяви участието на община Благоевград. „Това е много важен, полезен и практичен проект за общините“, заяви д-р Камбитов.
WiFi4EU ще бъде представена и в България. Тя има за цел да осигури безплатен безжичен интернет достъп до обществени места. Насочена е директно към местните власти и те за първи път ще имат възможност за пряко онлайн кандидатстване за ваучерно финансиране. До 2019 година между 6000 и 8000 общини в Европейския съюз ще получат ваучери за осигуряване на безплатен високоскоростен интернет на обществени места. Бюджетът за целия период на схемата е 120 милиона евро.
Местните общности сами ще решат къде да разположат „горещите точки“- в паркове, читалища, площади, гари, болници и т.н. Отчитайки географския баланс, Комисията ще раздаде ваучери на принципа „първи кандидатствал, първи получил“. Стойността на един ваучер е 15 хиляди евро. По първия WiFi4EU конкурс бенефициент ще бъдат всички 265 общини или асоциации от общини.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)