Избрани Новини

Проф. д-р Лилия Илиева е вече "Почетен професор“ на ЮЗУ

Тя е открила оригиналния ръкопис на първата "История на България“ от Петър Богдан

На тържествена церемония днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Лилия Илиева, която е откривател на оригиналния ръкопис на първата „История на България“ от Петър Богдан, бе удостоена със званието „Почетен професор“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Почетния плакет връчи ректорът на университета  доц. д-р Борислав Юруков. В знак на благодарност към университета проф. д-р Лилия Илиева връчи на ректора лондонското издание на старобългарския превод на Евангелието, направен от патрона на университета Неофит Рилски.
Проф. д-р Лилия Илиева бе представена от декана на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова.
Проф. д-р Лилия Илиева е родена в София. Завършила е „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където следва още две специалности „Филология“ и „Китайска филология“. Продължава обучението си като аспирантка. Става асистент по съвременен български език в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а след това е доцент по общо и сравнително езикознание. Проф.Илиева е дългогодишен ръководител на Катедрата по български език в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Специализирала е в Москва, Загреб, Елсинор, Санкт Петербург и Белград. Владее в различни степени руски, сръбски, хърватски, английски и  френски език.
„Няма да бъде преувеличено ако се каже, че благодарение на знанието и използването на чужди езици и на изключително широката й ерудиция, превърната чрез лингвистични анализи в конкретни дела, в настояще време проф. д-р Лилия Илиева е една от водещите изследователки по обща и сравнителна лингвистика в България, която с успех прилага и съчетава най-съвременните методи на американското и европейското езикознание. Нещо повече, тя е един от малкото филолози, които са освен това и отлични специалисти по китайски език и литература в България. Всичко това високо издига авторитета на Югозападния университет „Неофит Рилски” в национален и международен план. Ще отбележа още, че проф. Илиева е сред ранните научни работници в него и в известен смисъл е и сред неговите създатели“, каза проф. Панайотова
„Целият ми живот е минал в университета, най-много в този университет. Започнах през 1976 г. буквално на кота „нула”. И съм много щастлива, че точно тук израснах сред моите колеги и студентите, които са нашата надежда за по-нататъшно развитие на университета”, сподели проф. Илиева по време на церемонията.
Тя пожела на студентите да не губят любознателността, с която идват в университета.
След тържествената церемония проф. д-р Лилия Илиева изнесе публична лекция на тема „Българският интелектуален елит през 17 век“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)