Избрани Новини

Читалището в Благоевград може да стане и киносалон

200 читалища в страната могат да прожектират филми, ако получат финансиране

Съюзът на българските читалища започва кампания за възстановяване на киносалоните. Това заяви председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов на среща на Висшия съвет проведена в Благоевград. С писмо до директора на Националния филмов център и до министъра на културата е предложено 200 киносалона от цялата страна да се обновят и модернизират и да започнат отново да работят.

Новината за новата инициатива беше съобщена за първи път в областния град, защото според читалищните дейци в този регион може лесно да се намери разбирателство с местните власти и да се търси финансиране. От благоевградското читалище подкрепят идеята, като смятат, че реализацията е възможна след ремонт на старо помещение.

Васил Новоселски – председател на читалище "Никола Вапцаров" и на Областния читалищен съвет: 
"Проследявам и български филми по телевизията и виждам, че интереса е голям, има го интереса. Така че, защо не? Защо да не бъде интересно за гражданите на Благоевград?”

Жителите на Благоевград с носталгия си спомнят за читалищния киносалон и смятат, че неговото възстановяване ще помогне за културното израстване на младото поколение.

Илия Петров - стар гражданин:
"Хората искат да гледат кино, а няма къде. Или пък малко са възможностите, които се предлагат в Благоевград, а читалището е стара институция, хората са с традиции и които са били веднъж, ще искат това да се възстанови."

Според читалищни дейци първо трябва да се види сегашното състояние на киносалоните в страната, а след това да се реализира идеята. Тя е платформа между Министерство на културата, Съюза на читалищата, Националния филмов център и Националното сдружение на общините съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов