Избрани Новини

Все повече млади хора се занимават с пчеларство

Парите

23-03-2018, 12:39

Снимка:

bnr.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пчелар: Глобалното затопляне и пестицидите морят пчелите

Много от тях кандидатстват за финанси пред Държавен фонд "Земеделие"

И тази година добива на мед в Благоевградска област е много нисък. Въпреки това все повече млади хора се занимават с пчеларство и кандидатстват по Националната пчеларска програма за финансиране на млади земеделски производители. Това показват и подадените заявления по програмата за миналата година, като 154 са от Благоевградска област от общо 1700 в цялата страна. Общата изплатената финансова помощ на стопаните от региона надхвърля 90 хиляди лева.

Славин Чавдарски се занимава с пчеларство от 25 години. Тогава започнал с 3 кошера, които наследил от дядо си. Решил да кандидатства по Националната пчеларска програма с надежда да го одобрят и да може да увеличи кошерите си. Към момента те са 100 на брой, а тази година е кандидатствал с ново искане.

Славин Чавдарски - пчелар:
"За тази година за центрофуга участвах - електрическа, защото имам ръчна, ама с нея много трудно ми става и са ме одобрили за електрическата. 1300 лева е. Фондът дава 650 лева, 650 лева от нас. Това е, че трябва да се регистрираш и осигуровки всичко сам си плащаш, няма как да стане."

Стопанинът разказа, че тази година пчелите са презимували успешно за разлика от миналата, когато доста пчелари загубилиогромен брой пчелни семейства. Задобива на мед през тази година добави, че е нищожен.

Славин Чавдарски - пчелар:
"По 3 кг от кошер сме извадили тая година. Толкова зле, че няма докъде. Иначе средно между 10 и 15 кг тук в нашия регион си се вадят. Много суша беше тази година. Много суша!”, опклака се пчеларят.

През тази година по Националната пчеларска програма в Благоевградска област са подадени 54 заявления за финансова помощ. До момента са сключени 50 договора. Според експерти от Държавен Фонд Земеделие интересът е голям и тенденцията е пчеларите да се увеличават с всяка изминала година, съобщи БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов