Гледаме "Вампир” от Страшимиров - blagoevgrad.utre.bg

Гледаме "Вампир” от Страшимиров

28 март 2018, 17:00 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

  Представлението е от 19 часа

 • Снимка:
  ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

 • Снимка:
  ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

 • Снимка:
  ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

Продължава театралният маратон с промоционални цени

Вчера, в Деня на театъра, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград и Факултетът по изкуства при ЮЗУ „Неофит Рилски” представиха спектакъл, посветен на 27 март. Цяла седмица студенти от почти всички катедри на Факултета по изкуствата репетираха, за да зарадват публиката с откъси от свои проекти, реализирани в университета. Пълният голям салон посрещна с усмивка и празнично настроение бъдещите артисти.

Емоционалната вечер даде начало и на театралния маратон, който благоевградският театър организира за своята публика.

Днес от 19:00ч. на сцената ще видим въздействащия спектакъл „Вампир” от Антон Страшимиров, който ще ни пренесе в света на строгите закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор.

Представлението на режисьора Маргарита Мачева „връхлетя” сцената през 2016 и се превърна в едно от най-успешните и награждавани представления на театъра в последните няколко години.

Успешното участие в Международния театрален фестивал в Скопие, Македония /ITF „SKUPI FESTIVAL”/ беше началото на редица фестивали и награди за екипа. Актрисата Албена Чобанова получи награда „Икар” 2017 в категория „Водеща женска роля” за ролята на Малама, комисията на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ - Шумен 2017 награди представлението за „Сценография”, а награда за "Цялостен спектакъл" театърът получи от Зимния фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово" - Пловдив 2017.

През погледа на младия режисьор, Маргарита Мачева „Светът в пиесата е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор. Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета, и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията, за смелостта да бъдеш различен, за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”

Върхово постижение в драматургията е „Вампир” на Антон Страшимиров. Пиесата е играна на театрална сцена, преди да бъде отпечатана в книжно издание.

Страшимиров казва, че е написал драмата за една седмица, а я редактирал след това три месеца. Поставена е на 3 април 1901 г. от трупата на „Сълза и смях”, в салона на „Славянска беседа” в София.        

/Представлението не се препоръчва за лица под 14 годишна възраст./
В афиша на маратона са заложени едни от най-търсените заглавия, а именно „Вампир” от Страшимиров, комедиите „Световъртеж” и „Демонът на средната възраст”, а за най-малките зрители е премиерното заглавие „Приказки от стари времена”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета