Настройте се на “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018! Започва! - blagoevgrad.utre.bg

Настройте се на “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018! Започва!

30 март 2018, 10:40 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Банско

    Ще се проведе на 30 и 31 март

Ще слушаме Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски

Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски  са само част от изненадите в „Blagoevgrad Blues & Jazz”2018.  Четвъртото издание на фестивала ще се проведе на 30 и 31 март от 19.00 часа в зала „Пейо Яворов“. Билети ще могат да бъдат закупени от  касата на залата.

Един от най-популярните женски гласове на джаз музиката Йълдъз Ибрахимова ще представи една уникална палитра от песни. Родената в Силистра българска изпълнителка от турски произход изпълнява български, турски и цигански фолклорни песни, руски романси. Дебютът ѝ като джаз певица е в популярния по онова време столичен джаз клуб „Операта“ с квартета на Марио Станчев. Пред публиката я представя известният наш джаз-пианист, лидер на формацията. Първата ѝ голяма изява е като солистка на Биг бенда на БНР с диригент Вили Казасян - концерт, излъчен по БНТ. Сред имената, с които Йълдъз Ибрахимова работи, са Антоан Ерве, Франсоаз и Луи Монтен, Ив Робер, Иво Папазов-Ибряма, Жан Луи Лоньон, Лайош Дудаш и други. Има реализирани проекти със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Президентския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Измир, Симфоничния оркестър на Истанбул (Турция), Петербургската филхармония и други. Нейните почитатели ще имат възможност да чуят на живо нейният неповторим глас.

Роденият на 24 януари в Прилеп Влатко Стефановски започва да свири на китара на 13 години. И до днес няма човек, който да остане равнодушен пред нежността на ритъма и силата на звученето на музиката на Стефановски. Той е един от основателите на групата „Леб и сол“, с която реализират 13 албума между 1978 и 1991 година. Стефановски преминава през стилове като етноджаз, инструментален рок, джаз фюжън. В Благоевград той ще поднесе един уникален проект с музикантите от Биг Бенд на Българското национално радио, който се нарича „Sound Bridges”/ Мостове от звук/.

Това са само малка част от изненадите, които ще съпътстват разрастващия се и достигнал международно значение фестивал „Blagoevgrad Blues & Jazz”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета