Избрани Новини

Крум Кацаров и Константин Цеков са новите "Почетен гражданин на Благоевград"

Новините

30-03-2018, 14:08

Снимка:

Община Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Валентин Василев e общественият защитник на Благоевград

Решението взе общински съвет Благоевград

Общински съвет - Благоевград прие предложенията на кмета д-р Атанас Камбитов за удостояване със званието "Почетен гражданин" проф. д-р Крум Кацаров и музиканта Константин Цеков. Номинациите бяха направени за принос в развитието  на съвременната гастроентерология в България на проф. д-р Крум Кацаров, както и неговия 60- годишен юбилей. Известният български музикант Константин Цеков бе номиниран за принос в развитието на българското изкуство и култура и популяризирането на Благоевград и  65- годишния му юбилей.

Проф. д-р Кацаров е абсолютен доайен в терапевтично-диагностичните ендоскопски процедури на заболяванията на гастроинтестиналния тракт и хепатобилиарната система.

Полковник проф. Крум Кацаров е роден в Благоевград. Завършва медицина в София със специалности по вътрешни болести, военнополева терапия, спешна медицина, гастроентерология и диететика, здравен мениджмънт. Началник на Клиниката по гастроентерология във ВМА, заместник-началник по учебно-научната дейност на болницата. Цялата му професионална кариера е преминала в структурата на Военномедицинска академия. В момента проф. Д-р Кацаров е един от водещите специалисти в областта на гастроитестиналната ендоскопия в страната. Специализирал е в университети в Холандия, Германия, Токио, Париж, САЩ. Научната степен "Доктор на медицинските науки" придобива след защита на тема: "Усложнения при чернодробна трансплантация - диагноза и лечение". До момента има 142 публикации, участие в 7 книги и монографии. Втори мандат е председател на Българското дружество по гастроентерология, секретар е на Българската Асоциация на Хирурзи, Гастроентеролози и Онколози, член е на Борда на Българското трансплантологично дружество. Участва в дейността на Комисията по трансплантация на органи, тъкани и клетки. Член е на две престижни европейски организации. Бил е организатор и ко-директор от българска страна на два международни ендоскопски курса. Полк. проф. д-р Крум Кацаров е удостоен и с орден "Стара планина" - втора степен, за изключително големите му заслуги в областта на военномедицинското дело. Носител е и на отличията -за изключителни постижения, носеща името на проф. д-р. К. Чилов, на Почетния знак "Свети Георги", 2-ра степен - от министъра на отбраната, на офицерски кортик на Сухопътните войски от началника на отбраната , на Българският лекарски съюз - "Лекар на годината" за 2014 г.

Константин Цеков е български композитор, попизпълнител и музикален продуцент роден в Благоевград. Завършва класа по пиано на Лидия Кутева в НМУ "Любомир Пипков", като рядко талантлив, надарен и перспективен бъдещ музикант. Завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров", в класа по пиано на проф. Лили Атанасова.

Многопластово засиленият му интерес към композицията и неизчерпаемото му творческо въображение го нареждат сред най-изявените български творци в съвременното  музикално  изкуство. Важен етап от творческия път на Константин Цеков е същественият принос, който той трайно налага в създаването на най-популярната в България и до днес прогресивна рок група FSB. Обещаващо начало за групата са авторските му композиции, аранжименти и ролята му на водещ пианист. Огромна е ролята му за основополагане на съвременни тенденции в областта на композицията, аранжимента, оркестрацията и звука както в студийната му работа, така и във всички области и музикални жанрове. Константин Цеков е композитор, аранжор, пианист, вокалист и продуцент на над десет албума с FSB, множество компилации, както и автор и продуцент на четири свои солови студийни албума, два от които са с инструментална музика. Автор е на музика към редица игрални и документални филми, театрални и куклени постановки, мюзикъли, детска, илюстративна и симфонична музика.  Има голям брой  международни проекти, участия, награди, сред които "ИКАР", награда на Славянски форум на изкуствата в дванадесетия Международен театрален форум Москва за музика в спектакъла „Ла”, „Световен майстор на музиката” – награда на World Masters Committee – световна класация на най-легендарните групи в света наравно с Пинк Флойд, Дженезис, Йес и др.“Златно перо” – награда за цялостен принос в българската култура по повод деня на Българската просвета 24 май, орден „ЗЛАТЕН ВЕК” – Държавно отличие за особено големи заслуги за популяризирането на българската култура и изкуство – награда на Министерството на културата и много други.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)