Внесоха обвинителен акт срещу Румен Овчаров - blagoevgrad.utre.bg

Внесоха обвинителен акт срещу Румен Овчаров

30 март 2018, 17:54 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    prb.bg

    Значителни щети са причинени за "Мини Бобов дол"

Той е за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление

Днес Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за умишлена безстопанственост и за длъжностно престъпление. Той е обвинен за това, че в периода от 09.06.2006 до 18.07.2007 год., в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България, орган упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100 % държавно участие „Мини Бобов дол"- Бобов дол, въпреки задълженията си, умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" в общ размер на 8 940 231 лева, като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. 

Второто обвинение спрямо Овчаров е за това,че е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за „Мини Бобов дол“ и Българската държава, като случаят е особено тежък. От СГП уточняват, че през пролетта на 2006 г. към дейността на дружеството проявили инвеститорски интерес две частни компании. Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на „Мини Бобов дол“ ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на „Ораново“ ЕООД активи, собственост на „Мини Бобов дол“ ЕАД, при условията на пряко договаряне. Извършените две финансови проверки от работни групи към министерство на икономиката и енергетиката констатирали, че вследствие на сключения договор за наем не били постигнати заложените цели и не било постигнато финансово оздравяване на „Мини Бобов дол“. Дружеството продължавало да работи на загуба и да трупа задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Въпреки че бил запознат с тези констатации, Румен Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване. 

Спрямо Румен Овчаров е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от една до десет години, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета