Театралният маратон завършва с представление за най-малките зрители - blagoevgrad.utre.bg

Театралният маратон завършва с представление за най-малките зрители

31 март 2018, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

  • Снимка:
    ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

  • Снимка:
    ДТ "Н.Вапцаров" Благоевград

Програма "Съботен театър” предлага "Приказки от стари времена"

Днес в 11:00ч. Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград ще представи последното представление от афиша на театралния маратон по повод 27 март – Международен ден на театъра.

Маратонът ще завърши с представление за най-малките зрители. Това е премиерното заглавие „Приказки от стари времена”. То ще бъде част от Програма „Съботен театър”, която театърът стартира през 2015 година. Целта на културния институт е семейното посещение на спектакли да се превърне в празник и традиция за най-малките и възпита у тях положително отношение към театралното изкуство.

„Как е написано първото писмо? Защо камилата има гърбица? От какво е сбръчкана кожата на  носорога? Тези въпроси ни пренасят във времето, когато светът е бил още нов и неготов, но джинове, хора и животни говорили на общ език.„

Режисьор на „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг е Съби Събев. Той е един от утвърдените български режисьори на спектакли, насочени към детската и тийнейджърската аудитория. През годините е работил е като режисьор в Младежки театър „Николай Бинев” – София, в Столичен куклен театър - София, в Драматичен театър – Хасково, в Общински театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък, а също така на сцените в Димитровград, Русе, Разград, Търговище и в куклените театри в Пловдив, Пазарджик, Бургас, Сливен, Силистра и др. Поставял е в театър „Скала” - Ларнака, Кипьр, в театър „Арлекин” - Лодз, Полша, в „Дечие позорище” - Суботица, Сърбия. Съби Събев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Юлия Огнянова и проф. Боньо Лунгов през 1985. Негови представления са показвани в Мексико, Китай, Алжир, Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Хърватска, Сърбия и др.

Сценографията и костюмите са дело на Томиана Томова – Начева. Тя е родена в Пловдив. През 1982 година завършва специализираното училище за сценични кадри в град Пловдив, след което през 1988 г. - Висшия институт за изобразително изкуство ”Николай Павлович” в София - специалност “Сценография”.

Приказките на Киплинг разказват актьорите Жанет Керанова, Божана Косева, Кънчо Кънев, Георги Манев, Иван Кордов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета