Избрани Новини

Силно джаз начало на благоевградския фестивал

"Благоевград блус и джаз 2018“ продължава и днес от 19.00 часа

 Една от най-популярните български джаз дами Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд-Благоевград, Das Weltschmerz Duett и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на първата вечер от IV-то Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”. Магията на джаз музиката завладя всички присъстващи на откриването, като едни от най-големите имена в този стил музика подариха на публиката запомнящи се емоции, а зала „Орфей“ в парк „Македония“ се оказа тясна, за да събере всички почитатели.

Четвъртото издание на фестивала бе открито от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, артистичния директор на фестивала Васил Георгиев-Кръпката и диригента на Биг Бенд-Благоевград Борис Янев.

Христина Шопова поясни, че тази година изданието има два фокуса: Първата вечер е посветена на музикалния космополит, легендата, големия Милчо Левиев, който стана на 80. Вторият фокус във втората вечер е насочване на вниманието към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата, след сключения миналата година исторически договор за добросъседство и преди срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София на 17 май, която отново трябва да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство и установяването на по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства.

Както казва виртуозният китарист и композитор Влатко Стефановски, хедлайнер на тазгодишното издание, когото ще имате удоволствие да чуете утре на финала, в проекта му “Sound Bridges” („Мостове от музика”) с Биг бенда на Българското национално радио – „На песните не им трябва път, те летят през границите и стават едно общо добро, едно обща култура, която се усеща навсякъде, допълни още заместник- кметът.

Васко Кръпката, от своя страна поздрави публиката за добрия избор, а Борис Янев пожела успех на фестивала и изрази увереност, че зала „Орфей“ е обещаваща културно-музикална сцена.

Пръв на сцената с много плам, излезе младата звезда Лъчезар Кацарски, който представи своя Бенд. С много джаз и стил, младият изпълнител успя да разчупи жители, гости, зрители в залата и да докосне сърцата им. Емоциите, ритъма и магията на фестивала в първата вечер продължи една от най-търсените и слушани джаз легенди на България- Йълдъз Ибрахимова. Към нея се присъедини и Биг Бенд- Благоевград, с които заедно успяха да покажат, че музиката е изкуство, чувство, страст.

Участие взеха алтернативните Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров. Обединените в общ музикален проект и вече утвърдени млади и значими музиканти в областта на джаз музиката показаха истинско творчество и стил в първата вечер от четвъртото издание на „Благоевград Блус и джаз 2018“. Съвместният им проект „ImproviSatie” доби голямо значение сред почитателите на този стил музика. В него, басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров, показаха как развиват своя импровизаторски и аранжорски талант върху отбрани пиеси на френския композитор и пианист Ерик Сати- представител на авандгардизма от началото на 20 век.
„Благоевград Блус и джаз 2018“ продължава и на 31 март /събота/ от 19.00 часа, когато блусът ще завладее зала „Орфей“. Васко Кръпката и София Блус бенд, Влатко Стефановски и Биг бенд на БНР и блус дивата Кели Ръкър ще пресъздават музикални истории.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)