Даваме на Македония Благодатния огън от Ерусалим - blagoevgrad.utre.bg

Даваме на Македония Благодатния огън от Ерусалим

03 април 2018, 10:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНР

Тази година той ще бъде донесен от митрополит Антоний

За първи път официално в историята Македонската православна църква - Охридска архиепископия ще получи Благодатния огън и това ще стане с помощта на България, съобщава БГНЕС. Той ще бъде предаден на летище София на представителя на Светия синод на МПЦ-ОА митрополит Иларион, който се изпраща лично от архиепископ Стефан.

Веднага след това митрополит Иларион ще отпътува с хеликоптер за летище Скопие, откъдето ще бъде раздаден на всички храмове в Република Македония. 
 
Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от най-младия ни митрополит - Антоний. В делегацията на 40-годишния духовник за Ерусалим са включени бившият транспортен министър Кристиян Кръстев, който лично Западно и Средноевропейският митрополит Антоний подстрига за иподякон и ректорът на Духовната семинария Пахомий. 
Българските духовници организират живо излъчване в социалните мрежи на предаването на Благодатния огън. За първи път български духовник донесе Благодатния огън в България от Ерусалим през 2005-та година. Тогава делегацията се водеше от тогавашния Варненски митрополит Кирил.
Митрополит Антоний ще излети за Йерусалим на 7-ми април рано сутринта с правителствения самолет "Фалкон" с решение на премиера. Очаква се той да кацне в София на Велика събота около 19.30 часа. След това Благодатния огън ще отиде до всяко кътче на България и Република Македония. Благодатен, или още 
Свещен огън, е огънят, който се запалва всяка година на Страстна събота в общия за различни християнски конфесии храм "Възкресение Христово“, построен точно върху Божия гроб в Ерусалим. Слизането на Благодатния огън става по свръхестествен начин и е чудо. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета