Избрани Новини

Кметът на Симитли засади първата фиданка на кестенова гора

Новините

04-04-2018, 14:46

Снимка:

Община Симитли

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как се прави печен кестен? (Снимки)

Гората "порастна" с нови 4 дка

Продължава поетапното залесяване на района на Брежани и подходящите горски площи с фиданки от сорта брежански кестен.
Днес, преди обед, по случай Седмицата на гората, Югозападно предприятие, Държавно горско стопанство Симитли, община Симитли, сдружение "Хора и традиции" и кметство Брежани залесиха поредните 4 дка с брежански кестен.
Първата кестенова фиданка бе засадена от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, кмета на Брежани Благой Стефанов, представители на Югозападно предприятие, директора на ДГС –Симитли Иван Герин, лесничеи и работници от Горско стопанство Симитли, представители и членове на сдружение „Хора и традиции“, членове на пчеларска организация.
Жители на Брежани също дадоха своя дан за възобновяването на кестеновите гори на територията на селото. Десетки ветерани лесовъди също бяха част от мероприятието, един от тях разказа с охота за залесяването на Брежани с кестени преди много години.
"Преди много години говорихме с председателя на ТКЗС. Tой се съгласи да залесим тук с кестени. Тогава взехме фиданки от разсадника в Симитли. Tака, когато те станаха годни за засаждане, започнахме да залесяваме. Така цялата територия беше залесена от един човек. При тази ни акция аз открих няколко стари кестена по метър и половина в диаметър. Те не даваха най-качествените кестени, за това подбрахме най-добрите плодове и подведохме нови фиданки. Само за 3 години залесихме целия район тук", разказа ветеранът лесовъд Тодор Цицорин.
Кметът Апостолов, който е неотлъчно във всяка инициатива по засаждане на кестени, поздрави всички, като каза: "Надявам се всички, които сме тук, да доживеем тази гора, която днес засаждаме, да се раззелени, за да можем да ѝ се радваме. Надявам се най-сладкият кестен да стане най-големият символ на Брежани и кестеновата гора да бъде емблемата на селото."
Румяна Панова - председател на сдружение "Хора и традиции", благодари на всички институции за сътрудничеството и за грижата за брежанската гора. Кметът на село Брежани Благой Стефанов приветства всички на територията на селото и изрази своето задоволство от това, че залесяването с кестени на Брежани се е превърнало в кауза. Сред гостите бяха инж. Минко Пъдевски, както и лесовъди и лесничеи от ДГС Симитли и Югозападно държавно горско предприятие - Благоевград.
Уникалната баба Райна също засади фиданка и изпя песен за красивата брежанска гора, като разчупи питка за здраве.
По 220 фиданки питомен кестен на декар бяха залесени днес в Брежани, на местата където е нужно ще бъде засадена акация, за да укрепва склоновете на гората, съобщиха от Община Симитли.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов