Избрани Новини

Стара традиция на писани великденски яйца пази Елешница

Най-красиви и най-сложни за изпълнение са яйцата с трицветни фигури

Разложкото село Елешница пази старата традиция на писаните великденски яйца.

Още на Светли четвъртък всички жени в семейството започват да шарят красивите яйца, тъй като това отнема много време. От четиригодишна Александра се учи от баба си да рисува фигурките.

„Това е традиция, присъща за нашето село. Има писалки, които са направени специално за восък и те се нагряват на свещ, защото восъкът изсъхва много бързо“, споделя тя, цитирана от БНР.

Най-красиви, но и най-сложни за изпълнение са яйцата с трицветни фигури, разказва баба Елена Мицина.

„Ако искаш да са три цвята, слагаме първо яйцето в жълта боя и като изсъхне, рисуваме малко от фигурките, слагаме го в червената боя. Като изсъхне пак яйцето, довършваме го пак с восъка и накрая го слагаме в зелена или в синя боя“.

Восъчните фигури имат своята символика - житен клас за плодородие, цветни мотиви за здраве и радост в семейството, стилизиран е дори Исусовият венец от тръни. Първото яйце обаче винаги е чисто и червено, уточняват малките художнички Алекс и Криси.

„То винаги трябва да е червено, защото символизира кръвта на Иисус Христос. Най-възрастният го взема и шари кръст на челото на всеки един от семейството. Пазим го до следващата година“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов