Избрани Новини

Пасхално послание на Неврокопския митрополит Серафим

"От дълбочината на сърцето си поздравявам всички православни християни", приветства митролопит Серафим

Пасхално послание отправи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим по-случай православния християнския празник Възкресение Христово:
Христос возкресе!
Воистину возкресе!
Обични във Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос чеда на богохранимата Неврокопска епархия,
Отново победоносният поздрав отеква в пасхалното утро, непреходен и изпълнен с неотслабваща сила още от онзи момент, в който небесните ангелите известили жените-мироносици за Възкресението на Господ Иисус Христос. Светлината, възсияла от гроба Господен, продължава да  озарява цялото творение,  като отблъсква греховния мрак и „просвещава всеки човек, идващ на света” (Иоан. 1:9). „И ето стана голям трус...” (Мат. 28:2), разказва светият евангелист. Този трус разтърси цялото човечество, за да бъде преобразен животът на човека и за да бъде обърнат неговият ход от смърт към вечен живот.
Първите думи на Възкръсналия Господ Иисус Христос към Неговите ученици са: „Мир вам” (Йоан. 20:19). Мирът, който носи Христос, не е земен, не е човешки, а е „Божият мир, който надвишава всеки ум” (Фил. 4:7). Действително, нашият мир е Христос, защото чрез Своята жертва на Кръста и Своето Възкресение Той примири човека с Бога. Този мир „запазва нашите сърца и мисли в Христа Иисуса” (срв. Фил. 4:7). Този мир е велик дар за нас от славното Христово Възкресение.
Когато се яви на апостолите, Спасителя им каза: „приемете Духа Светаго” (Иоан. 20:22) и Този Свети Дух те получиха в деня Петдесетница. Благодатта на Светия Дух е друг велик дар на Възкресението. Чрез тази благодат става опрощаването на нашите грехове, нашето освещаване, нашето преобразяване. Чрез тази благодат ставаме членове на Христовото тяло, съучастници във Възкресението, осъществява се единството помежду ни във Възкръсналия Господ Иисус Христос.
В последните дни преди Своите страдания, смърт и Възкресение, Господ уверява: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки” (Йоан. 11:25-26). С тези думи Спасителя се обръща към Марта, сестра на починалия Свой приятел Лазар, и я пита: „Вярваш ли това?” (Йоан. 11:26). Въпросът „Вярваш ли това?”, Христос отправя постоянно към всеки един от нас. С нашия единодушен отговор: „Воистину воскресе!”, ние изповядваме: „Да, вярваме в това”. Вярваме, че  Христос е нашият живот, мир и спасение. Вярваме, че Христос е нашата Пасха, т.е. нашият преход от „смъртта към живота и от земята към небето”. Вярваме, че Христос ни дарява възкресение, като Сам възкръсвайки става начало на нашето възкресение.
Като имаме тази вяра, ние не се страхуваме от смъртта, защото тя е победена. Не се страхуваме от света и от злото, в което той лежи (срв. 1 Йоан. 5:19), защото Христос е с нас и казва: „Не бойте се... Дерзайте, Аз победих света” (Мат. 28:10, 20). Св. ап. Йоан ни убеждава: „тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1 Иоан. 5:4). Не  е нужно да търсим доказателства за истинността на тези думи, защото имаме нещо повече – имаме свидетелството на всички светии. Вековната история на Църквата като Богочовешки организъм ни уверява в това. Ако искрено желаем и се стремим нашият живот да бъде част от този благодатен живот на Църквата, нека следваме Христовите заповеди, по примера на светите апостоли и на всички светии, и Бог на мира ще бъде с нас (срв. Фил. 4:9).
От дълбочината на сърцето си поздравявам всички православни християни в пределите на богохранимата ни Неврокопска епархия с тържеството на нашата вяра – Празника на празниците – светлото и живоносно Възкресение Христово. Божията благодат и милост изобилно да се изливат над всички вас. Радостта от Възкресението да изпълва душите на всички ни. Възкръсналият Господ Иисус Христос да ни удостои във вечността заедно да Го срещнем и прославим в Неговото Небесно царство.
Христос воскресе!
Воистину воскресе!
† Неврокопски митрополит Серафим



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)