Избрани Новини

Петли пропяват в Симитли

За най-гласовития, най-перестия, най-екзотичния и най-атлетичен петел ще има медали

И тази година петлите в община Симитли отново излизат на площадно дефиле навръх Великден. Пернатите мъжки екземпляри се събират в първия ден от Великден, неделя, от 10.30 часа на площада в града, съобщават от общинския пресцентър. За най-гласовития, най-перестия, най-екзотичния и най-атлетичен петел ще има медали. Право на участие има всеки екземпляр в община Симитли.

Преди дефилето на петли деца ще се състезават с колела по трасе с препятствия. Състезанието е за майсторско каране с "опасен" товар /сурови яйца/.

Веднага след петлите е традиционната борба с великденски яйца, след което мъже ще мерят сили в състезание за теглене на яйце-гигант. 

Предизвикателства ще има и за дамите - надиграване с ръченица, а самодейните състави от общината са подготвили голям спектакъл.

Община Симитли организира първия по рода си парад на петлите през 2012 г. Идеята за организацията тогава бе провокирана от вечния спор "Кое е първото? Яйцето или кокошката?" и факта, че в защита на която и да е от теориите всеки забравя колко важна роля за популацията на пернатите и появата на пиленца има петелът. Тогава над 200 петли се събраха за дефилето.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)