Избрани Новини

Великден се празнува 3 дни

Къде се ходи на гости според традициите?

Великден се празнува 3 дни.

Първият ден от празника е неделя. През този ден се ходи на гости у кръстника. Носи се храна: пита, баница, печено пиле, ракия, вино и задължително яйца. Броят на яйцата винаги е нечетен, но най-малко 11. Те се поставят в кърпа, която се завързва. Питата и баницата се поставят една върху друга и се завързват в месал (шарена, тъкана, квадратна кърпа). Храната се дава на най-стария кръстник в къщата, разменят се яйца, пожелава се “Христос Воскресе!”, на което се отговаря “Во истину Воскресе!”, чукат се с яйца и се веселят.

Вторият ден от Великден – понеделник, е отреден за гостуване на шафера. Също се носи пита, баница, пиле с ориз, ракия и яйца. Но тук завързаните яйца трябва да бъдат поне 9 на брой, а отделно си разменят яйца и се чукат.

Третият ден от Великден е вторник - веселието продължава. Ред е да се посетят родителите на жената. Традицията е същата, само че сега вече нечетният брой яйца може да бъде най-малко седем.

И при трите гостувания задължително гостуващите трябва да отнесат в дома си от храната на домакините. Размяната се прави за здраве, щастие и берекет през годината. Децата са най-доволни от тези гостувания, защото имат възможност да се чукат с яйца, докато им омръзне.

Приятно презкарване и на вас!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов