Цяло село сяда на една трапеза! - blagoevgrad.utre.bg

Цяло село сяда на една трапеза!

09 април 2018, 08:25 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    vizitrazlog.com

    Тържеството продължава през целия ден

По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден

По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия. Тържествена света литургия се отслужва в храм „Успение Богородично”, след което последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве. В параклиса, носещ името на местността, свещеник отслужва литургия, след което всички се отправят към местността „Свети Илия“, където се бере имел за здраве. Там се правят и традиционни конни състезания.
На празничната трапезата във всеки дом задължително има козунак, боядисани яйца, печено месо и варена пшеница. След като се съберат всички около трапезата, най-възрастният член на семейството чете молитва за здраве и берекет.
Програма по часове:

Тържествена света литургия в църква „Успение Богородично“ ще бъде отслужена в 9 часа.

В 10.00 часа самодейци от НЧ „Христо Ботев“ ще изнесат празничен концерт на площада в селото.
В 12.00 ч. за здраве на жителите на селото ще бъде направен курбан, а от 19.00 ч. на площада жителите и гостите на населеното място ще могат да чуят любими фолклорни изпълнители и състави.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета