Избрани Новини

Нарастват инвестициите в балнеотуризма в село Баня

Пример е за успешно управление на ресурса от топла минерална вода

Разложкото село Баня е само на 5 километра от Банско, а е един от примерите за успешно управление на ресурса от топла минерална вода, информира БНР. С над 60 находища, Баня се нарежда на 2-ро място след Велинград по това богатство и по известност. Последната година бележи бум на инвестициите в балнеолечението и изграждането на СПА комплекси.

Към момента съотношението в село Баня между леговата база и жителите  е почти изравнено – около 3000. Засега находищата с топла минерална вода, на брой 72, стигат до всички хотели и до някои от къщите за гости. Инвестиционният интерес обаче расте скоростно, признава кметът на селото Мария Юрганчева:

"В последните 3-4 месеца имаме нови строителни обекти, нови инвестиционни намерения. Прави се нов санаториум. Вчера бяха донесени три нови инвестиционни проекта и то това са големи проекти – единият се простира на 59 дка, другият на 18 дка, а третият – на 3 дка. Капацитетът на минералната вода в село Баня все още има свободни количества. Истината е, че много хора предпочитат вече да инвестират в Баня, да почиват в Баня и евентуално да карат ски в Банско, но те се позиционират в село Баня".

Много от гостите на най-известния ни курорт Банско се възползват от близостта на село Баня, за да съчетаят планината с топлата вода. Туристическият бранш също е осъзнал това предимство. 

Бурхан Немутлу, който строи СПА хотел в селото, обясни: "За съжаление, не можахме да докараме водата в Банско, но аз мисля, че занапред и това ще стане. Важното беше по някакъв начин да инвестираме и да дадем възможност на нашите гости да се възползват от тази природна даденост. В Баня няма да има легова база. Нашата цел е да направим дестинация село Баня за балнеотуризма".



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)