Избрани Новини

Високо напрежение: ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощния ток!

Портфейл

11-04-2018, 17:05

Снимка:

Плевен утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

ЕРП-то доставя ток до 3 млн. абонати в Западна България

Увеличение на нощната тарифа на тока с над 50% са поискали ЧЕЗ от КЕВР. От Пресцентъра на енергийния регулатор потвърдиха, че електроразпределителното дружество настоява за средно поскъпване (дневно и нощно) в размер на 16.28%. Председателят на органа Иван Иванов и преди е казвал, че някои дружества искат два и половина пъти по-голямо повишаване на цената на тока от други. Тогава обаче той не конкретизира кои точно и с колко.

Днес Иванов помоли представителите на медиите да не всяват излишно напрежение в гражданите и коментира поисканото увеличение от енергодружествата така:

„Какво са поискали снабдителите? Вие спомняте ли си какво поискаха те преди една година? Помните само решението на регулатора. И няма никакво значение какво е искането на ЕРП-тата. За мен няма никаква драма, защото както сме го правили в последните три години, винаги КЕВР признава само тези разходи, които са абсолютно необходими. И по този начин нашите решения защитават обществения интерес. Няма да допуснем никакво значително повишение.”

Парадоксално, но искането на ЧЕЗ за шоково поскъпване на тока изтече не от регулатора, а от БСП. Социалистите публикуваха официално отговор на техен въпрос към КЕВР относно исканото увеличение. „ЧЕЗ разпределение България” и „ЧЕЗ Електро България” искат от 1 юли 2018 г. 5% увеличение на дневната тарифа за електроенергия, 51% по-скъп ток през нощта, 35% по-висока тарифа за пренос на електроенергия и 34% повече за достъп.

За сравнение сметките на ЕВН, които доставят електроенергия за Югоизточна България, са за 6.9% увеличение на дневна тарифа и 5.4% по-висока нощна. Енерго-ПРО, които снабдяват с ток абонатите в Североизточна България, искат средно увеличение с 5.5%.

ЧЕЗ, която доставя ток до 3 млн. абонати в Западна България в момента е в процес на продажба.

Днес в чешките медии се появиха съобщения, че държавната компания на Чехия, която е в процедура по продажба на активите си в България, ще започне разговори с индийската компания, която е вторият класиран кандидат-купувач. Министър Теменужка Петкова, която взе участие в конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентноспособност за устойчиво развитие” коментира хода на сделката за ЧЕЗ-България така:

„Това е сделка, която се извършва изцяло по чешкото законодателство, в съответствие с чешките нормативни изисквания. От ЧЕЗ вече обявиха, че ако има проблем с финансирането на първия кандидат, те ще пристъпят към разговори с втория в класирането. Българската държава си е на мястото и хората трябва да бъдат спокойни. Нашите служби също следят продажбата. Но най-важното е да не се заиграва със страховете на хората.

Не бива да се акцентира на това,че сега след смяната на собствеността ще се вдигне цената на електрическата енергия. Не ЕРП-тата определят цената на електроенергията. Тя се определя от българския регулатор – Комисията за енергийно и водно регулиране. Всяко едно енергийно предприятие е в правото си да предяви едно или друго искане за цена, но тази цена в крайна сметка се определя единствено от регулатора. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни”, заяви министър Петкова.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов