Откриха изложба "Свидетели: Памет за концлагера Белене" в Благоевград - blagoevgrad.utre.bg

Откриха изложба "Свидетели: Памет за концлагера Белене" в Благоевград

12 април 2018, 21:13 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Благоевград

  Гостува по инициатива на ПП ГЕРБ

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

 • Снимка:
  Община Благоевград

С 18 пана експозицията представя живота в концлагера

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ посрещнаха жителите и гостите на Благоевград, стекли се в зала „22 септември“, за да разгледат експозицията.  Тя е посветена на жертвите в най-големия лагер за политически противници  на тоталитарния комунистически режим в България и разказва за случващото се там в периода ‎‎‎‎‎1949-1987 година. Със своите 18 пана експозицията представя живота в концлагера „Белене“. Изложбата е създадена по идея на Михаил Маринов, председател на  фондация „Остров Белене”, съвместно с Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов от фондация „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков - Белене”, представен от отец Паоло Кортези. Тя гостува в Благоевград по инициатива на ПП ГЕРБ. „Благодаря на ръководството на ПП ГЕРБ - Благоевград за поканата да представим нашата изложба. Задължен съм на ръководството на Общината за предоставената възможност и за това, че прие нашата експозиция в толкова приятна и топла обстановка“, каза разследващият журналист Христо Христов в част от приветственото си слово.
По време на речта си той разказа  интересни факти по темата и събирането на информация за създаването на изложбата и подчерта, че за първи път Министерството на образованието и правителството одобряват информация от този исторически период да влезе в учебниците от догодина. Експозицията дава възможност на различните поколения да добият представа за това как е създаден концлагерът на остров Персин и за робския труд, извършван от лагеристите. Показва насилието над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали наказания. Паната представят и бита и условията, в които са били  поставени въдворените. Пресъздадена е дневната дажба и глада в лагера, функционирането на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”.
Чрез експозицията се виждат оцелелите горяни, които са въдворявани в „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите.
Изложбата ще остане подредена в Благоевград до 24 април.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета