Избрани Новини

Шест са загиналите и над 20 ранените при зверската катастрофа край Вакарел

Утрешният ден е обявен за Ден на траур в памет на жертвите

Шестима загинаха – 5 жени и 1 мъж, и над двайсет души са приети в болница с различна степен на наранявания при жестоката катастрофа на магистрала „Тракия“ край село Вакарел. Автобус на дупнишката филма "Юнион Имвкони"се обърна край пътя след сблъсък с кола. 21 ранени бяха откарани с линейки в различни болници - Пирогов, Св. Анна, ВМА, ИСУЛ, Софиямед.

Десет от ранените, включително и едно дете, са в тежко състояние. Детето е на 13 години.

Сигналът за инцидента е постъпил в 11:20 ч. и 10 минути по-късно вече е пристигнала и първата линейка от Ихтиман.

Автобусът на „Юнион Ивкони“ се е движил по линията Бургас - София. Според  управителя на автобусната фирма Георги Атанасов лек автомобил се завъртял и ударил автобуса. Автобусът е нов, шофьорът е почивал 3 дни преди курса и до момента на катстрофата е шофирал само 3 часа.

На метри от катастрофа е станал и друг инцидент. В отсрещното платно се е движил бус, шофьорът му се разсеял от бруталната катастрофа, която се случвала пред очите му и катастрофирал. Той е 23-тият хоспитализиран.

Общо 45 души са пътували в катастрофиралия автобус. Не се е движел с превишена скорост.

Министерството на вътрешните работи откри временна телефонна линия. На кризисните телефонни номера 02/ 982 51 54 и 0889 94 42 60 , през цялото денонощие, близки и познати на пътувалите в катастрофиралия автобус ще могат да се информират за състоянието им.

Министър Валентин Радев изказа своите искрени съболезнования към близките на загиналите и пострадалите в тежкия пътен инцидент. Той поясни, че в ОДМВР-София се откриват кризисни телефонни линии, на които хората ще  могат да се свързват и да получават повече данни за състоянието на пътниците от автобуса.

Министър Радев поясни, че причината за трагичния инцидент тепърва ще се изяснява в рамките на започналите следствени действия. Той потвърди, че шестима са загинали при катастрофата. Започнала е и проверка на фирмата - превозвач, в която МВР оказва съдействие на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Очаква се до час – час и половина да бъде възстановено движението по автомагистрала „Тракия“.

Разследването на произшествието на автомагистрала „Тракия“ се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура София. На място работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР - София, под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор. Продължава извършването на оглед на местопроизшествие, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели. Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата – превозвач, собственик на автобуса. Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на експертизи – на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица.
Действията на полицейските екипи се осъществяват в пълна координация с прокуратурата.
Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс – нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.

Утрешният ден е обявен за Ден на траур в памет на жертвите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов