Днес е Светла Събота - blagoevgrad.utre.bg

Днес е Светла Събота

14 април 2018, 08:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    blagoevgrad.utre.bg

Не се пере и не се шие

Днес е Светла събота!
Това е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят  Божията майка и светите апостоли.
Днес се слави свети  Йоан Кръстител. Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци.
Тя се нарича още празна заради забраната да се работи каквото и да е работа.  Нарича се и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение.
Седмицата завършва с Томина неделя по името на св.ап.Тома, който единствен  от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение.

В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета